Slovenija
11 ogledov

Cilj je 250 tisoč prostovoljcev

Očistimo Slovenijo Saša Islamović
Čeprav je za občane odlaganje odpadkov na odpadih brezplačno, imamo še vedno vsaj 15 tisoč divjih odlagališč. Dve tretjini vseh odpadkov predstavljajo gradbeni odpadki, problem so zlasti podjetniki, ki morajo za odlaganje plačati, nam je zaupal ekolog Janez Matos.

Vedno več ljudi se zaveda dejstva, da lahko odpadke brezplačno pustijo na deponijah ali počakajo na kosovni odvoz, tudi obiskovalcev odlagališč je vedno več, pravijo naši sogovorniki.

"Tudi podatki s terena kažejo, da je komunalnih in kosovnih odpadkov manj, problem pa so gradbeni odpadki. Teh je še vedno zelo veliko, njihov delež na odlagališčih narašča in predstavlja več kot dve tretjini," je za žurnal24 zaupal Janez Matos iz društva Ekologi brez meja.

Kot pravi, so največji problem podjetniki, saj morajo ti za odlaganje plačati. "Pri njih obveščanje ne bo delovalo. Potrebne so sankcije ali nižje cene odlaganja gradbenih odpadkov, ki so previsoke. Tako nekatere sistem prisili, da naredijo odlagališče. Ker če bi bili edini pošteni, bi bili nekonkurenčni," še pravi Matos.

Več jih odlaga v lepem vremenu

Ljubljančani svoje odpadke vedno pogosteje odlagajo na za to določena mesta, so nam zaupali na Odlagališču nenevarnih odpadkov Barje. Odlaganje je na več zbirnih centrih brezplačno, a le z dokazilom položnice ljubljanske Snage. Kot opozarjajo na odlagališču, pa sprejemajo le odpadke, ki so pravilno razvrščeni.

Zadnja tri leta se je naraščanje števila obiskovalcev umirilo, pred tem pa so na odlagališču komunalnih odpadkov za področje Maribora opazili porast tudi za šest tisoč obiskovalcev letno. Kosovni odpadki, les in plastika so najpogostejši odpadki, ki priromajo v odlagališče. Več odlaganj je v času lepega vremena, sicer pa večjih odstopanj tekom leta ne opažajo. Odlaganje je tudi tu brezplačno, potrebujete le odrezek Snage Maribor.

Cilj je 250 tisoč prostovoljcev

"Prijavilo se je dobrih 122 tisoč prostovoljcev, ki bodo čistili del od 15 tisoč divjih odlagališč v našem registru. Vseh se ne bo čistilo, saj so nekatera ostala čista, nekatera so na težko dostopnih mestih, mnogo pa jih vsebuje le gradbene in nevarne odpadke, kot so salonitke, ki jih ne bomo odstranjevali," je danes pojasnil eden od vodij projekta Očistimo Slovenijo 2012 Jaka Kranjc. Kot dodaja Matos, pa je cilj 250 tisoč prostovoljcev.

In kako bo potekalo čiščenje? Prostovoljci se bodo ob 9. uri zbrali na več kot dva tisoč zbirnih mestih po vsej Sloveniji. Vodja zbirnega mesta jim bo tam dal zadnje napotke, razdelil vreče in jih po skupinah usmeril do divjih odlagališč.

Ceste bodo bolj obremenjene

Ker bodo v soboto nekatere ceste bolj prometne, bo pri usmerjanju prometa, kjer bo ta povečan, pomagala tudi policija. Zgoščen promet med zbirnimi mesti odpadkov in odlagališči lahko pričakujemo tudi v naslednjih dneh.

V Društvu Ekologi brez meja pa opozarjajo še na previdnost ob morebitnem odkritju eksplozivnih sredstev oziroma drugih nevarnih najdb. Ob odkritju takšnih snovi oziroma predmetov nemudoma obvestite policiste, nevarnih najdb ne premikajte in se umaknite na primerno razdaljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.