Slovenija
21 ogledov

"Cilj vlade je znižanje pokojnin"

"Mladi, ki končajo šolanje, in sto tisoč brezposelnih potrebuje normalno delo, n Žurnal24 main
"Reforma je nepravična do večine delavk in delavcev," opozarjajo v zvezi svobodnih sindikatov (ZSS) pred tretjo obravnavo pokojninske reforme v državnem zboru.

Predsednik ZSS Dušan Semolič dodaja, da bodo za delavce in delavke "pogoji za starostno upokojitev brez odbitkov nedosegljivi in se bodo morali upokojiti predčasno". Semolič dodaja, da je cilj vlade, "da bi pokojnine znižala".

Semolič se je odzval na navedbe ministra za delo Ivana Svetlika, da bo vlada zahtevala ustavno presojo referendumske pobude sindikatov, ko bo ta vložena. Takšno ravnanje ocenjuje kot "nedopustno".

 

Vlada meni, da je ustavno sodišče njen podaljšek, a se moti.
Dušan Semolič o delovanju vlade

V ZZS opozarjajo, da bo predlagani način usklajevanja pokojnin še poslabšal razmerje med plačami in pokojninami v škodo slednjih. Opozarjajo, da je v obdobju od januarja do aprila letos povprečna neto pokojnina znašala 576 evrov, kar je 60,8 odstotka povprečne neto plače.

Če jim vlada ne bo sporočila konkretnih podatkov o tem, koliko bodo po reformi znašale nizke pokojnine, se bodo po besedah Branka Pintarja iz sindikata upokojencev priključili prizadevanjem zveze za referendum.

Po interventnem zakonu zaradi gospodarske krize se bodo pokojnine v letu 2011 usklajevale le 25-odstotno, po dopolnilu vlade k predlogu reforme, pripravljenem v ponedeljek na njeni dopisni seji, pa se bodo nato do leta 2015 v 60 odstotkih usklajevale z rastjo plač in v 40 odstotkih z rastjo življenjskih stroškov. Šele nato bo usklajevanje ugodnejše, in sicer v razmerju 70 proti 30 v korist plač, vladna stran navaja v gradivu za novinarje.

Državni zbor se bo tretje obravnave reforme lotil sredi prihodnjega tedna, je v ponedeljek napovedal minister Svetlik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.