Slovenija
31 ogledov

Čim manj dotikov med duhovniki in verniki

Slovenska škofovska konferenca duhovnikom in vernikom svetuje, naj slednji obhaj Žurnal24 main
Slovenska škofovska konferenca je sprejela navodila in priporočila za preprečevanje širjenja nove gripe.

Navodila zadevajo predvsem ravnanje ter stike vernikov in duhovnikov ob verskih obredih. Predvsem pa svetujejo, naj se tako verniki kot duhovniki vseh sestankov, srečanj, konferenc in bogoslužja udeležujejo zdravi.

Čim manj dotikov
Ker so lahko kropilniki z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev vir okužbe, na konferenci v času povečane možnosti okužbe vernikom priporočajo pokrižanje in poklek, ki nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. Stisk roke pri pozdravu miru pa naj verniki v tem obdobju opustijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati svetujejo, naj verniki obhajilo prejemajo na roke, kadar pa se prejemu obhajila na usta ne morejo izogniti, je ob dotiku ust ali sline obhajanca nujno uporabiti alkoholni robček za vsak primer posebej in ga po končanem obredu zavreči.

Verniki, ki vztrajajo pri obhajanju na usta, naj bodo obhajani nazadnje. Svetujejo tudi, da se pokrižanju otrok med obhajilnim obredom v cerkvah začasno odrečejo, pri somaševanju pa naj se duhovniki obhajajo s pomakanjem.

Prezračevanje cerkva

Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, naj strogo upoštevajo navodila ustanove in poskrbijo za dobro higieno rok, še svetujejo v škofovski konferenci. Enako velja za izredne delilce obhajila in pri obiskih bolnikov na domu. Pri umirajočih je v neposrednem stiku treba uporabiti tudi masko, ki naj bi jih uporabljali tudi domači in negovalno osebje.

Spovednice in spovedni kabineti morajo imeti nameščeno ustrezno zaščito, poudarjajo v sporočilu. Duhovniki naj upoštevajo priporočeno razdaljo najmanj enega metra. Priporočajo tudi redno prezračevanje prostorov in cerkva, posebej po bogoslužjih in večjih srečanjih.

Romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil inštituta za varovanje zdravja in ministrstva za zdravje, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.