Slovenija
11 ogledov

Čimprejšnja ureditev statusa izbrisanih

Poslanci so opravili sedemurno razpravo o poročilu varuhinje človekovih pravic z Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so na današnjem zasedanju razpravljali o poročilu varuhinje človekovih pravic za leto 2007 in njenih priporočilih, ki se med drugim nanašajo tudi na problematiko izbrisanih.

Po splošni razpravi o poročilu so poslanci opravili še razpravo o dopolnilih k 34 priporočilom, ki naj bi jih poročilu dodali. Med njimi je tudi dopolnilo poslancev SD, Zaresa, DeSUS in LDS. Ta vladi priporoča, naj nemudoma pristopi k uresničitvi odločb ustavnega sodišča glede izbrisanih.

Predlagane dopolnilne odločbe in ustrezen zakon
Dopolnilo se nanaša na priporočilo, ki govori o tem, kako naj vlada reši položaj oseb, ki so bile 26. februarja 1991 izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Dopolnilo med drugim priporočilo spreminja tako, da DZ vladi predlaga, da vprašanje izbrisanih reši z izdajo dopolnilnih odločb ter s pripravo ustreznih zakonskih rešitev za ureditev statusa osebam, ki niso upravičene do izdaje odločb neposredno na podlagi odločitve ustavnega sodišča.

Problematizirane različne točke poročila

Vinku Gorenjaku (SDS) se zdi nesmiselno, da je varuhinja v poročilu omenjala nemško etnično manjšino in potrebo, da se do tega vprašanja opredelita vlada in parlament. Po njegovem mnenju bi morala varuhinja več pozornosti nameniti bolnikom na kakšnem bolnišničnem oddelku, "kjer umirajo na nekaj kvadratnih metrih. Ali pa recimo delavcem steklarne Rogaška Slatina, ki pri bistveno več kot 31 stopinjah Celzija pihajo tekoče steklo in za to dobijo 500 evrov ali manj," je dejal.

Srečko Prijatelj (SNS) je ocenil, da je poročilo varuhinje nepopolno, pristransko in predvsem neslovensko. Po njegovem mnenju ne izraža resnične problematike, s katero so soočeni državljani. Po njegovem mnenju bi moralo poročilo obravnavati socialne stiske in krivice, ki so povzročene zaradi privilegijev posameznikov.

Gvido Kres (SLS) je v svojem nastopu opozoril na krivice, ki jih doživljajo vojni oškodovanci. Pri tem ne gre toliko za vprašanje odškodnin, ampak predvsem za zadoščenje, pravi poslanec. Z njim se je strinjal Borut Sajovic (LDS). Dodatno je opozoril, da si vsakdo zasluži ime, priimek in pravico do groba, "pravice iz tega naslova pa si zaslužijo tudi njegovi svojci". "O tem zato enostavno ne smemo več razpravljati, pač pa moramo to uresničiti," je dejal.

Obsežno poročilo varuhinje
Poročilo varuhinje človekovih pravic za leto 2007 posebno pozornost namenja ranljivim skupinam, kot so otroci in starejši, v ospredju pa so tudi neizpolnjene odločbe ustavnega sodišča, sodni zaostanki in mobing na delovnem mestu. Varuhinja v poročilu med drugim opozarja na nespoštovanje odločitev ustavnega sodišča, na problem izbrisanih, sodne zaostanke, varstvo osebnih podatkov, nedopustno poseganje medijev v zasebnost otrok, na vse več anonimnih prijav glede pravic na delovnem mestu, na pojav nasilja v šolstvu in diskriminacijo invalidov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.