Slovenija
2 ogledov

Cincanje hromi Bohinj

Če država ne bo poskrbela za 80-odstotno sofinanciranje projektov, kot je določe Žurnal24 main
Bohinj. Zaradi počasnosti ministrstva pri izvajanju zakona o TNP ogroženi pomembni projekti. Župan zagrozil s tožbo.
Delavnice za občane
Upravljanje parka. Zavod TNP pripravlja delavnice za občane o novem načrtu upravljanja parka, ki bodo 30. maja v Mojstrani, 3. junija v Trenti, 14. junija v Stari Fužini v Bohinju in 16. junija v Gorjah.

Bohinjska Bistrica. “Če okoljsko ministrstvo v kratkem ne bo začelo izvajati novega zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) in predvidenih postopkov, bomo morali ustaviti vse infrastrukturne investicije, saj zanje nimamo zadosti denarja,” je včeraj poudaril Franc Kramar, bohinjski župan.

Razočaran je nad počasnostjo ministrstva pri izvajanju novega zakona o TNP, ki med drugim določa 80-odstotno sofinanciranje infrastrukturnih projektov v parkovnih občinah.

Poziv ministru
“Očitno na državni ravni menijo, da so problemi rešeni, ko je zakon sprejet, a ti se začnejo reševati šele, ko se zakon začne izvajati,” je dejal župan in okoljskega ministra Roka Žarnića pozval, naj čim prej sprejmejo sklep o pripravi državnega lokacijskega načrta za smučišče Vogel, merila za sofinanciranje infrastrukture v parkovnih občinah in izpeljejo vse postopke za izvolitev novega sveta zavoda TNP.

V Bohinju bodo morali – če meril o dodelitvi sredstev v kratkem ne bo – ustaviti projekte, vredne 700 tisoč evrov, med njimi gradnjo primarnega voda kanalizacije Ribčev Laz–Bohinjska Bistrica, čistilne naprave v Bohinjski Bistrici in več projektov s področja družbenih dejavnosti.

Načrti upravljanja parka
Tudi v javnem zavodu TNP od države pričakujejo, da bo držala obljubo in delovanje parka finančno podprla. “Pri tem se najbrž zatika tudi zaradi težkih gospodarskih razmer. Upam, da to ne bo ogrozilo občinskih projektov,” je dejal Martin Šolar, direktor zavoda TNP, v katerem so že začeli pripravljati načrt upravljanja parka, ki naj bi bil sprejet leta 2012.

Selitev sedeža še v zraku
Ta čas pa je nejasna tudi selitev sedeža parka z Bleda v Bohinj, ki jo prav tako predvideva novi zakon in pri kateri Bohinjci vztrajajo.

“Zadnje izjave pristojnih na zavodu TNP namigujejo, da se sedež parka ne bo preselil v bohinjsko občino. Menim, da nima nihče pravice razmišljati, da bi se ta določba zakona spremenila. Vsi izgovori, tudi tisti o pomanjkanju denarja, so jalovi, saj bi bil sedež lahko v Stari Fužini, kjer je predvidena gradnja informacijskega središča, denar zanj pa je že zagotovljen,” je pojasnil župan, ki bo, če se to ne bo zgodilo, zakon posredoval v presojo ustavnemu sodišču. Če pa okoljsko ministrstvo ne bo pripravilo meril za 80-odstotno sofinanciranje projektov, premišljuje celo o tožbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.