Slovenija
15 ogledov

"Cirkus se nadaljuje"

Bodo ustavni sodniki prisluhnili Ankarančanom? (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ustavno sodišče. O ustanavljanju občine Ankaran na javni obravnavi novembra.
Vse še kar stoji
Postopki. Pobudo za presojo ustavnosti so vložili pobudniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna, potem ko državni zbor ni sprejel zakonov, s katerimi bi občini ustanovili. Ustavno sodišče je septembra do dokončne odločitve ustavilo vse volilne postopke v Kopru in Trebnjem.

“Nisem razočaran, nasprotno – zadovoljen sem. Ustavno sodišče bi lahko namreč včeraj našo pobudo zavrglo. Tako pa njegova odločitev pomeni, da problematiki namenja dodatno pozornost,” komentira Gregor Strmčnik, eden od pobudnikov za ustanovitev samostojne občine Ankaran. Ustavno sodišče je v četrtek sklenilo, da bo o pobudi krajevnih skupnosti Ankaran in Mirna za oceno ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij razpisalo javno obravnavo. Ta bo predvidoma v četrtek, 4. novembra.

Občina ne komentira
Koprska občina, v četrtek uradnega komentarja tam ni bilo mogoče dobiti, je v postopku dobila status stranke v postopku. Do zdaj so ustavni sodniki ta njen predlog zavračali.

Strmčnik dodaja, da je globoko prepričan, da bodo s svojimi stališči in argumenti ter s pomočjo pravnih in ustavnih strokovnjakov ustavne sodnike prepričali, da bi moral državni zbor upoštevati referendumsko voljo Ankarančanov po samostojnosti pa tudi dejstvo, da so za novo občino izpolnjeni vsi formalnopravni pogoji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.