Slovenija
44 ogledov

Čiščenje blejske sramote

Riklijeva vila. Odstranjujejo navlako in udrto streho. Lastnik išče najemnika.

Vila Rikli, v nebo vpijoča blejska sramota, letos še ne bo dočakala rušenja, se je pa v torek začelo urejanje zaraščenega zemljišča in odstranjevanje strehe.

Mark Oman, sin lastnika razpadajoče vile Nicholasa Omana, je dejal, da bodo dela končali v enem mesecu. “Država mi je dala jasno vedeti, da vila ni niti lokalni niti državni interes,” je 
dodal. Ta čas za vilo išče najemnika, saj pravi, da je, preden ga ne najde, ne bo začel obnavljati. “Pogovarjal sem se s tremi, o tem, kakšno dejavnost bi imeli v njej, pa še ne morem govoriti,” je dejal. To pomeni, da je spomladanski začetek obnove zelo vprašljiv. Omanov odgovor na vprašanje, kdaj bo začel gradbena dela, ki bodo stala okoli 1,5 milijona evrov, je bil kratek: “Ne vem, vse je 
odvisno od najemnika.”

Spomladi na norveškega

Oman se za sodelovanje dogovarja z gibanjem za ohranjanje kulturne in naravne dediščine Kultura-natura.si. Njegov predsednik Slavko Mežek pravi, da mora projekt vila Rikli postati javni interes. “Omanu bomo pomagali pridobiti državna in evropska sredstva. S tem imamo izkušnje, na primer pri ohranitvi vile rustike v Mošnjah, kjer se je na naš pritisk našel denar za oporni zid ob avtocesti in s tem ohranitev vile. Spomladi bo razpis Norveškega finančnega mehanizma, na katerega se bomo z vilo Rikli prijavili,” je pojasnil Mežek, ki verjame, da je njeno obnovo mogoče izpeljati, kajti “dozdajšnji razlog, da je obstala na mrtvi točki, je bil banalen”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.