Slovenija
11 ogledov

Čiščenje je lahko nižanje

Upokojenci Anže Petkovšek
Predlog vlade. Iz pokojninske blagajne umik vsega, kar ima naravo socialnih transferjev.

S predlogom pokojninske reforme bodo iz pokojninske blagajne na druge proračunske porabnike prenesene pokojnine za udeležence NOB in druge vojne veterane ter njihove družinske člane, akontacije pokojnin, ki bi jih morali izplačevati v kateri od držav SFRJ, pokojnine žrtev dachauskih procesov ter deli družinskih in vdovskih pokojnin. Prenesli bi izjemne pokojnine, oskrbnine ter kmečke in obrtne pokojnine, kar je sicer predvidela že lani zavrnjena reforma.

“Pokojninsko blagajno čistimo izdatkov, ki nimajo nobene zveze s pokojninskim in invalidskim zavarovanjem,” je ob predstavitvi pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Po novem namreč pokojnina ne bo več definirana kot nekaj, “kar pripada, je socialni korektiv in zagotavlja dostojno življenje na starost”. Nekateri od teh izdatkov pa, kot je dodal minister, niti nimajo nobene zveze s socialnimi korektivi ali solidarnostjo.

Odvisne bodo od cenzusa

Vizjak sicer zagotavlja, da ne bodo posegli v krog upravičencev in višino prejemkov. V obrazložitvi zakona pa piše, da imajo pokojnine, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih, “naravo socialnih transferjev”. Višina teh pa je že zdaj odvisna od materialnega stanja upravičenca, kamor se od sprejema nove socialne zakonodaje prišteva vsa lastnina.

Že v času prejšnje vlade so državne pokojnine in varstveni dodatek umaknili iz pokojninske blagajne. Zanje je Anja Kopač Mrak, državna sekretarka na ministrstvu za delo v času Pahorjeve vlade, pojasnila, da imajo “naravo socialnega transferja”.

Kot je dejala, je zaradi omenjenih sprememb zaskrbljena. Pojasnila je še, da je bil ob zakonu za uravnoteženje javnih financ poseg ravno v te pokojnine bistveno večji kot v druge: “Zakonodajalcu ne verjamem. Cilj je, da se to prenese, preimenuje, nato pa zniža višina.” Prepričana je, da bodo ljudje po novih zakonih dobili pravice do prejemkov, ki “niso pokojnina, se ne usklajujejo kot pokojnine, niso pridobljena pravica, ampak se lahko z zakonom vanje posega”. Opozarila je, da naj bi se prenesle tudi pokojnine invalidov, ki jim je prispevke plačevala država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.