Slovenija
19 ogledov

Čista lopata pomaga SDS in vladi

15112007_bobo_jansa_janez_t Žurnal24 main
Rezultati javnomnenjske raziskave Vox populi, ki jo je opravila Ninamedia, kažejo, da podpora vladi še kar raste.

Raziskava je pokazala, da podpora vladi še vedno raste. Delo vlade je uspešno označilo 44,3 odstotka anketirancev (januarja 37,3 odstotka).  Slednje je po mnenju nekaterih posledica afere ˝Čista lopata˝.

Da vlada pri svojem delu ni uspešna, pa meni 48,8 odstotka vprašanih (januarja 57,2 odstotka).

Vzpon SDS
Če bi bile volitve danes, bi največ glasov prejela SD s 24,9 odstotka glasov (januarja 24,2), na drugem mestu bi bila SDS s 23,6 odstotka glasov (januarja 15,9), na tretjem mestu pa Zares z enakim deležem kot januarja, 7,9 odstotka glasov. Sledijo LDS s 6,2 odstotka (januarja 6,8), SNS 4,1 odstotka (januarja 5,1), DeSUS 3,6 odstotka (januarja 2,7), SLS z enako podporo kot januarja, 3,1 odstotka, in NSi z 1,7 odstotka (januarja 3,3).

Najbolj priljubljen ostaja predsednik Türk
Po priljubljenosti še vedno vodi predsednik Danilo Türk, sledijo evropski komisar Janez Potočnik, predsednik SD Borut Pahor, poslanec Zaresa Matej Lahovnik, ljubljanski župan Zoran Janković, minister za javno upravo Gregor Virant, predsednik Zaresa Gregor Golobič, premier Janez Janša, vodja poslancev SD Miran Potrč in šolski minister Milan Zver.

Srbom bolj zaupamo kot Albancem
V raziskavi so vprašani izkazali večje zaupanje Srbom (37,2 odstotka) kot kosovskim Albancem (19,5 odstotka). Kar 24 odstotkov pa ne zaupa ne enim in ne drugim, 11,7 odstotka jih zaupa obojim enako.

Prav tako menimo, da so odnosi s Srbijo (58,1 odstotka) pomembnejši kot s Kosovom (10,8 odsototka). 25 odstotkov jih meni, da so odnosi enako pomembni z obema.

Kar 41,9 odstotka jih ocenjuje, da je Slovenija kot predsedujoča EU dobro zastopala interese večine članic EU. 26,8 odstotka jih meni, da je Slovenija preveč zastopala interese ZDA, 13,3 odstotka pa, da je preveč zastopala interese Kosova – le 6,1 odstotka jih meni, da je preveč zagovarjala interese Srbije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.