Slovenija
26 ogledov

Čista lopata se vrača

Sojenje Čista lopata Anže Petkovšek
Kriminal. Bivši šef SCT Ivan Zidar zaporno kazen izpodbija s tremi pritožbami.

O domnevnem podkupovanju nekdanjega državnega uslužbenca v zameno za gradnjo letališkega kontrolnega stolpa na Brniku leta 2007 bo presojalo še ljubljansko višje sodišče. Nekdanji šef propadlega gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar bo namreč poskušal še pred višjimi sodniki dokazati, da ni podkupil Tomaža Žiberta, bivšega šefa državne Kontrole zračnega prometa. Zidar se je pritožil na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki mu je zaradi podkupovanja konec marca naložilo eno leto in pet mesecev zapora.

Tri pritožbe zaradi zapora

Prejšnji teden se je iztekel 15-dnevni rok, ki ga je imel Zidar na razpolago za pritožbo – sodbo pa izpodbija s kar tremi. Najprej jo je v Zidarjevem imenu na sodišče poslal njegov zagovornik Aleksander Čeferin, prejšnji četrtek je pritožbo spisal in oddal Zidarjev drugi zagovornik Boštjan Penko, istega dne kot Penko pa jo je na sodišče poslal še Zidar sam.

Sodišče pa, neuradno, zaenkrat še ni prejelo pritožbe nekdanje šefinje Vegrada Hilde Tovšak. Ta jo je namreč napovedala, ko jo je sodišče prav tako zaradi podkupovanja Žiberta kaznovalo z letom in dvema mesecema zapora. Istočasno jo je napovedal tudi Dušan Črnigoj, nekdanji šef Primorja. Zaradi koruptnosti pri sklepanju poslov na Brniku bi Črnigoj, tako kot Zidar, moral za leto in pet mesecev v zapor. Tovšakovi, Črnigoju ter Tomažu Žibertu, ki je bil zaradi prejema podkupnine obsojen na dve leti in pol zapora, se neuradno še niti ni iztekel rok, do katerega morajo vložiti pritožbe, ki so jih napovedali konec marca.

Noče novega postopka

Zaenkrat pa še ni znano, kdaj se bo začel še en sodni proces proti Ivanu Zidarju. Tožilci za pregon organiziranega kriminala so namreč proti njemu konec lanskega leta vložili obtožnico zaradi domnevnega pranja denarja SCT in davčne utaje. A se je Zidar pritožil tudi zoper to obtožnico, njegovo pritožbo pa sodišče še vedno rešuje.

"Obtožnica še ni pravnomočna, zoper njo je bilo vloženih osem ugovorov," pojasnjujejo na sodišču. Zidarju in podjetniku Mladenu Severju sicer tožilci v tem postopku očitajo, da naj bi nezakonito poslovala in upravljala z okoli dvema milijonoma evrov, ki naj bi jih SCT plačeval za storitve Severjevemu podjetju Reklamni inženiring.

Komentarjev 3
  • kapibara 12:06 21.avgust 2012.

    Da Zidar NE posluje več v D in tudi več NE bo....in da ga je strah D sodišč in njihioe zakonodaje....z našo se pa dopisuje..mislim da se gredo na daljavo igrico :ladje potaplat..??

  • dd 10:54 21.avgust 2012.

    Če bi vsi obsojeni tajkuni vrnili vsaj pol pokradenega denarja, v Sloveniji ne bi bilo prav nobene krize. Tako pa gre ta denar skorumpiranim sodnikom in pravljica se tu konča.

  • dragec 09:08 21.avgust 2012.

    Deželno sodišče v Nemčiji ugotovi krivdo Ivanu Zidaru in mu naloži, da v 15 dne plati 1.000.000 EUR kazne za malverzacije SCT v nemčiji. Nače sodišče pa... preberite zgoraj.In kaj je vaš zaključek?