Slovenija
36 ogledov

Čista lopata: začetek sojenja

sct3_ivan zidar sad_slo_120208 Žurnal24 main
Čista lopata. Dve leti in osem mesecev po aretaciji morajo gradbeni šefi na sodišče. Ivan Zidar.Tožilci za pregon organiziranega kriminala mu očitajo še dve zlorabi položaja.

Kontrolni stolp. V petek bodo na ljubljanskem sodišču začeli presojati o najodmevnejši gradbinski aferi v Sloveniji, zaradi katere so bili sredi februarja 2008 zaslišani, policijsko pridržani in preiskani šefi treh vodilnih gradbenih podjetij, ki so se potegovala za pridobitev poslov z načrtovano gradnjo nadzornega letališkega stolpa na Brniku.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
500 tisoč evrov dražjo ponudbo naj bi Črnigoj in Zidar oddala zaradi vključitve Žibertovega svaka v posel.

Od osmerice, ki bo sedla na zatožno klop, bo sodnica najprej zaslišala Tomaža Žiberta, nekdanjega svetovalca državne Kontrole zračnega prometa Slovenije, ki mu tožilci za pregon organiziranega kriminala očitajo sprejemanje podkupnine od gradbincev v zameno za pridobitev posla. Zaradi domnevnega podkupovanja pa bodo poleg Žiberta na zatožno klop sedli Ivan Zidar, Dušan Črnigoj in Hilda Tovšak ter trije njihovi sodelavci in domnevni posrednik.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



“Igral dvojno igro”

Žibert bo dobil šest plač in regres
• Tožba. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, kjer je Tomaž Žibert tožil kontrolo zračnega prometa, je razveljavilo izredno odpoved Žibertovega delovnega razmerja. Sodišče je presodilo, da ga je podjetje po vrnitvi iz pripora odpustilo nezakonito.
• Odškodnina. Sodba, ki je neuradno že postala pravnomočna, je bivšemu Žibertovemu delodajalcu naložila plačilo šestih plač in dela regresa. Sodišče je ob tem opozorilo, da namreč še ni dokazano jemanje podkupnine, s čimer naj bi Žibert kršil pogodbene in delovne obveznosti. Žibert po oceni sodišča ni kršil niti zaupnosti niti zagotavljanja konkurence.

Žibert je sicer edini od obtoženih dober mesec preživel v priporu, ki mu ga je po aretaciji in zaslišanju odredil preiskovalni sodnik, ker je ocenil, da bi osumljeni na prostosti lahko vplival na priče. V procesu bo predvidoma zaslišanih vsaj še 30 ljudi.

Iz policijskih prisluškovanj telefonskim pogovorom med Žibertom in gradbinci naj bi bilo razvidno, da naj bi Črnigojevo Primorje in Zidarjev SCT pristala na Žibertovo zahtevo, da za enega od podizvajalcev gradbenih del izbereta Žibertovega svaka, njihova skupna ponudba pa bi bila izbirni komisiji nato priporočena kot najugodnejša.

Enako naj bi Žibert obljubljal tudi Tovšakovi, šefinji Vegrada, ki naj bi sicer sprva oddala vsebinsko neustrezno ponudbo gradnje. Za pomoč pri popravku pa naj bi Žibert po sicer že pretečenem roku za oddajo ponudb prejel
denarno nagrado.

Še dve preiskavi
Po sojenju zaradi domnevno nedovoljenega dajanja daril pa se Ivanu Zidarju pred istim sodiščem obetata še vsaj dve sojenji, kjer mu bodo tožilci poskušali dokazati zlorabi direktorskega položaja. “Preiskovalna sodnica je eno zahtevo za preiskavo prejela 3. oktobra 2008 in 8. maja lani uvedla pravnomočno preiskavo zoper Zidarja. Druga preiskava pa je bila pravnomočno uvedena 27. maja letos in glede obeh obravnavanih sumov zlorabe položaja je bil Zidar že zaslišan,” pojasnjujejo na ljubljanskem sodišču. “Gre za postopke, ki so bili uvedeni po raznih inšpekcijskih pregledih poslovanja SCT in vzporednih hišnih preiskavah. Nikakor pa niso povezani niti z lastninskim preoblikovanjem podjetja niti ne izhajajo iz afere Čista lopata. Dvomim, da bo v teh primerih sploh obtožnica,” pa meni Zidarjev zagovornik Boštjan Penko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.