Slovenija
66 ogledov

Čistejša voda iz odlagališča

Priprave na gradnjo, gradnja in poskusno obratovanje nove čistilne naprave bodo Žurnal24 main
RCERO. Odprtje čistilne naprave za izcedne vode na Barju.

Z uradnim odprtjem čistilne naprave za izcedne vode se je včeraj končala druga faza nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana. Poskusno je začela obratovati marca, začetek rednega obratovanja pa je predviden za januar naslednje leto.

Čistilna naprava lahko prečisti do 640 kubičnih metrov izcednih voda iz odloženih odpadkov na dan, predvidoma pa bo prečistila do 400 kubičnih metrov vode. Valter Nemec, namestnik direktorja Snage, je povedal, da je novogradnja pomembna predvsem zato, ker je zdaj urejeno odlaganje, inšpektorji za okolje in prostor ne morejo več odvzeti dovoljenja za odlagališče, hkrati pa se bo zmanjšala tudi obremenitev čistilne naprave Zalog.

Potem ko so že lani končali prvo fazo nadgradnje centra – dograditev novega odlagalnega polja za odlaganje nenevarnih odpadkov –, bo do konca leta 2014 sledila dograditev objektov za predelavo odpadkov – za mehansko biološko obdelavo odpadkov in sortirnico. Redno obratovanje je predvideno do konca leta 2015.

“Jama” dobiva popolnoma druge vsebine, je ob odprtju dejal Janko Kramžar, direktor Snage, in dodal, da bodo odpadki čez pet let koristno uporabljeni v tovarnah. Na odlagališče bo takrat odloženih le 20 odstotkov vseh odpadkov. Minister za okolje in prostor Roko Žarnić pa je poudaril, da se je 6. junija RCERO pridružilo še šest osrednjeslovenskih občin, tako da jih je zdaj vanj vključenih že 23. RCERO bo tako skrbel za odpadke četrtine Slovencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.