Slovenija
38 ogledov

Cisterna vs. garaže

muzejski trg, koper, cisterna Barbara Milavec
Muzejski trg. Podpisi za ohranitev cisterne. Občina: To je ogrožanje naložbe.

“Začeli smo zbirati podpise za ohranitev vodne cisterne na Muzejskem trgu, s čimer nasprotujemo odločitvi ministrice za kulturo Majde Širca tik pred odstopom,” pravi Olga Franca, županska kandidatka, podpredsednica SLS in predsednica koprskega odbora.

Cisterno so odkrili med arheološkim raziskovanjem območja, na katerem je ljubljanska družba Mons (del nepremičninske mreže podjetnika Jožeta Anderliča) načrtovala gradnjo podzemne garažne hiše in stanovanjskega kompleksa ter ureditev trga s fontano.

Spor institucij

Za ohranitev najdbe na tej lokaciji se je zavzel Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), medtem ko na ministrstvu za kulturo menijo, da lahko investitor cisterno odstrani. ZVKDS je proti taki odločitvi ministrstva sprožil spor na upravnem sodišču.

Mons je sicer pred tremi leti za 50 let stavbne pravice na tej lokaciji z občino sklenil pogodbo za slabe štiri milijone evrov. Na občini pa so napovedali, da bodo nekaj sto mest v bodoči garažni hiši namenili za prebivalce starega mestnega jedra.

Občina svari

Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič opozarja, da bi vztrajanje pri ohranitvi cisterne na tej lokaciji pomenilo tudi konec te za mesto tako zelo pomembne naložbe.

“Želja Mestne občine Koper je, da investitor čim prej pridobi gradbeno dovoljenje za gradnjo garažne hiše in poslovno stanovanjskega objekta,” meni.

Na občini so tudi že sprožili postopek sprejema novega občinskega podrobnega prostorskega načrta za Muzejski trg, ki je pogoj za nadaljevanje 
gradnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.