Slovenija
68 ogledov

Čisto vse, le pogodbe ne

Čistilka Dejan Mijović
Čistilka. Trdi, da ne dela na črno. A imena podjetja, s katerim je podpisala pogodbo, ne pozna.

“Ne, ne delam na črno,” nam je zatrdila čistilka, ki smo jo nenapovedano obiskali v enem od študentskih domov v Rožni dolini. V uredništvo smo namreč dobili namig, da naj bi čistilke, ki čistijo Študentske domove v Ljubljani, prek podjetja Cleaning delale na črno.

Čistilka je vztrajala, da je vse uradno in da je podpisala tudi pogodbo, menda celo za nedoločen čas. Pogodbo naj bi podpisala v Črnučah, kjer ima podjetje Cleaning svoj sedež, a presenetljivo – ne dela za Cleaning. Za katero podjetje točno dela, ni vedela, dejala je, da pozna le ime in telefonsko številko šefinje. Šefinjo smo večkrat klicali tudi mi, a se nam na telefon ni oglasila.

Da je “vse urejeno, kot je treba”, in da “nobeden od njihovih delavcev ne dela na črno“, nas je po telefonu prepričeval tudi direktor čistilnega servisa Cleaning Matjaž Madon. Potrdil je, da imajo “v nekaterih primerih” podizvajalce, njihovih imen pa ni hotel razkriti, češ da so to “osebne stvari”. Na naše vprašanje, ali so vsaj Študentski domovi v Ljubljani, za katere delajo, seznanjeni z imeni podizvajalcev, pa je odgovoril, da “z nekaterimi da, z drugimi ne”. Nato nas je prosil, naj jih ne motimo, in odložil slušalko.

Na mesec: 48 tisoč evrov

Podjetje študentske domove čisti šele od začetka tega meseca, saj so bili na javnem razpisu izbrani prvič, kot najugodnejši izvajalec. Študentski domovi jim bodo morali za storitve plačati 48.455 evrov na mesec.

“Zdelo se mi je zelo nekorektno, da so pripeljali podizvajalce,” je dejala direktorica študentskih domov Ksenija Preželj. Kot nam je povedala, podjetje na razpis podizvajalcev ni prijavilo, tako da o tem, da bodo ti pri njih delali, sploh niso bili obveščeni. “Kar naenkrat so prišli s sedmimi podizvajalci,” je bila zgrožena. Po njenih besedah postopek priglaševanja delavcev še poteka. “Mi smo jim dali prvi poziv, a ga niso izpolnili pravilno,” je pojasnila. Poleg tega domove moti še, da precej čistilk sploh ne zna slovensko, o čemer smo se na terenu prepričali tudi sami.

Inšpektorji na delu

Na inšpektoratu za delo so za Žurnal potrdili, da so letos glede podjetja Cleaning prejeli dve prijavi zaradi suma kršitev delovnopravne zakonodaje. Ker inšpekcijski postopek, tudi v zvezi z zaposlovanjem, še poteka, nam natančnejših informacij niso mogli dati. Prežljeva pa je že napovedala, da bodo, če se bo izkazalo, da podjetje krši zakone, s podjetjem pogodbo prekinili.

Komentarjev 2
  • smoki 12:12 24.september 2011.

    mene pa zanima komu ni bil vsec zicev komentar???Bedniki se bodo vedno izzivljali nad nizjim slojem..sej ni cudno da je drzava v totalnem podnu

  • zic 22:26 23.september 2011.

    zdej bodo pa jebal ene boge čistilke!!! raj se spravte tm kjer je to treba urediti, ne se pa izživljat na malih ljudeh, ki ne zaslužijo niti za preživetje!?