Slovenija
99 ogledov

Civilna iniciativa se je opravičila za zlorabo Pavčka

družinski zakonik, vložitev podpisov Anže Petkovšek
Civilna iniciativa se je danes javno opravičila Saši Pavček, ker so včeraj ob vložitvi nekaj več kot 42 tisoč podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku recitirali pesem Toneta Pavčka.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok so zapisali:

"Spoštovani, iskreno se opravičujemo Saši Pavček zaradi recitiranja pesmi njenega očeta Toneta Pavčka ob včerajšnji vložitvi zahteve za referendum. Pesem je bila recitirana zaradi njenega bogatega vsebinskega sporočila in našega izjemnega spoštovanja do velikega pesnika Toneta Pavčka in ne s kakršnim koli slabim namenom."

Kot je znano, so aktivisti iniciative včeraj pred DZ v zrak izpustili tudi deset golobov, ob tem pa recitirali pesem Starši. Sašo Pavček, nosilko avtorskih pravic po svojem nedavneo preminulem očetu in velikem slovenskem pesniku Tonetu Pavčku, pa je zmotila "zloraba očetovega imena in njegovega literarnega dela za ideološke in politične namene."

"Tone Pavček nikoli ne bi privolil, da se njegove pesmi recitirajo ob vložitvi podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Kot pesnik, intelektualec in predvsem do otrok čuteč človek, saj se je vse življenje boril za blagor, ljubezen in enakost vseh otrok tega sveta. Poleg tega je bil zagovornik družinskega zakonika," je zapisala Pavčkova.

Pavčkova pesem:

Starši

Pravi starši, kar čudno se sliši,
ne rastejo za vsakim voglom ne v vsaki hiši.
Pravi starši so strašno redki primerki,
podarjeni pravemu sinu ali pa hčerki.

Pravi starši niso nikoli stari
za trumbarumba ali larifari,
za kozaklamf ali za bibaleze
in za take trubarumbarske zveze.

Pravi starši so iznajdljivi
in zanesljivi in ubogljivi
pa nas vodijo, ko sonce dan jaše
v igrarijo in trumbaruri.

Pravi starši so z nami ob vsaki uri
in so kdaj majhni kot droben škrat,
da jih pobožamo in damo spat.

Vir: PAVČEK, Tone. 1991. Besede za sladkosnede. Ljubljana: Založba Mihelač.

Komentarjev 7
  • krtina 11:32 05.februar 2012.

    USI-juti, ki si siguren. Ali veš za katerega Pavčka gre. To ni tisti od Viatorja. To je pesnik, ki je . predvsem pa poveličeval rojstvo!!, pisal o otrocih in tudi o angelih... (cel sklop pesmi). Zato ne česnaj. In ...prikaži večIn ne maži imena pesnika. Vedno je bil trden, jasen in ljubil je življenje. Sramota je, da v 83 letih ni bil nikoli predstavljen v negativni luči, sedaj pa ste ga mediji naredili za kamen spotike o spolni usmerjenosti. Fuj.

  • usi 08:14 05.februar 2012.

    kakšna civilna iniciativa,to je podaljšana roka cerkve,sedaj pa še citirajo Pavčka,za katerega sem siguren ,da bi bil proti tej pobudi,dobro premislite,kaj boste volili,saj v bistvu tale zakon ni slab,tej cerkveni miši pa bi zaračunal stroške referenduma.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:14 04.februar 2012.

    Temu Primcu in celotni civilni inciativi želim veliko potomcev,ki bodo postal geji in lezbijke,da bodo enkrat že nehal srat s takimi srednjeveškimi forami!!!