Slovenija
50 ogledov

Civilna iniciativa v Bruselj

“Bojevali se bomo do konca, na žalost proti obrambnemu ministrstvu,” pravi Šajn Žurnal24 main
Postojna. Na neustreznost postopka priprave DPN bodo opozorili komisarja Potočnika.

Stiska. “Ta teden bomo evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika obvestili o postopku priprave državnega prostorskega načrta (DPN) za osrednje vojaško vadišče, potem pa naj Evropa pove, ali je prav, da na območju Nature 2000 vojska počne, kar počne. Mi menimo, da ni,” nam je povedal Tine Šajn, predstavnik civilne iniciative, ki si prizadeva za postopno ukinitev vadišča.

Do danes niso dobili še nobenega odgovora ministrstva za obrambo (Mors) na svoje pripombe, sicer pa se bojijo, da v nadaljnjem postopku tako ali tako ne bodo imeli nobene besede več. Skeptični so tudi zaradi po njihovem mnenju namernega zavlačevanja ministrstva za okolje pri sprejemu uredbe o vodozbirnem območju za vodni vir Malni.

Očitno bo najprej sprejet DPN za vadišče, čeprav bi moralo biti obratno in vadišče ne bi smelo biti na vodozbirnem območju,” meni Šajn.

Jelušičeva na občinah
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je prejšnji teden – brez vednosti medijev – sestala z vodstvi občin na območju vadišča in jih ustno obvestila o predvidenih spremembah DPN (ukinitev streljanja iz Bača na Poček in strelišča na Vlačnem ter območja za odmetavanje nebojnega tovora).

Kompas so obrnili v pravo smer, toda to je še daleč od naših pričakovanj,” nam je povedal postojnski podžupan Boštjan Stegel in poudaril, da ne odstopajo od zahteve po postopnem zaprtju vadišča in pravični renti v vmesnem obdobju. Konkretnejše odgovore Morsa o nadaljnjem postopku sprejemanja načrta pričakujemo danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.