Slovenija
59 ogledov

Človek, politik, humanitarec

Žalujemo za enim od največjih sinov našega naroda, je dejal Drnovškov naslednik
1/43
Žurnal24 main
Poslanci in ministrski zbor so se na žalni seji poklonil spominu na pokojnega bivšega predsednika republike in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška.

Na žalni seji, s katero so v državnem zboru počastili spomin na umrlega bivšega predsednika Republike Slovenije in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška , sta zbrane po minuti molka nagovorila predsednik DZ France Cukjati in predsednik republike Danilo Türk .

Türk je poudaril, da žalujemo za enim od največjih sinov našega naroda. "Malo je ljudi, ki so tako odločilno vplivali na naš razvoj v zadnjih dveh desetletjih," je dejal predsednik republike in dodal, da pa je še manj osebnosti, ki so znale pokazati nove poti in dobre rešitve, ki so bile potrebne v burnih časih tranzicije, kakršni so bili naši.

V svojem nagovoru je spomnil na pot, ki jo je prehodil Drnovšek od njegovega nastopa na političnem prizorišču pred dvema desetletjema. Mirna, zadržana in hladnokrvna politična drža, kakor tudi sposobnost vztrajati pri tem, kar je prav – brez retorike in pretiravanja –, so se v tistih težkih časih izkazale za dragocene lastnosti, ki so pomagale procesu velikih sprememb.

Dejal je, da je imel Drnovšek v času osamosvojitvene vojne kot član predsedstva tedanje Jugoslavije posebno občutljivo nalogo, izpostavil pa je tudi Drnovškovo delovanje v neodvisni Sloveniji. "Slovenijo so prepoznavali kot državo, ki ni podvržena velikim političnim nihanjem ali celo krizam, ampak kot državo, ki si je premišljeno izbrala svojo pot, in ki svojo vizijo udejanja sistematično, dosledno in z občutkom za pravo mero," je dejal predsednik republike. Po njegovih besedah je Drnovšek znal poiskati poti, ki so omogočile napredek na vseh področjih, na ekonomskem in socialnem, na notranjepolitičnem in v zunanji politiki.

Tudi politiki so predvsem ljudje


Drnovška sta odlikovali potrpežljivost in preudarnost, je poudaril Cukjati. © BOBO

 

 
 

Spomin na Janeza naj pripomore, da bomo tudi mi boljši politki in boljši ljudje.

France Cukjati, predsednik DZ

 
Predsednik državnega zbora je poudaril, da sta Drnovška odlikovali potrpežljivost in preudarnost. Ti lastnosti sta prišli do izraza predvsem pri izgradnji nove demokratične Slovenije, pri kateri je Drnovšek aktivno sodeloval. 

Po Cukjatijevih besedah je imel Drnovšek kot predsednik vlade v državnem zboru trdno podporo, a "kot je značilno za vse parlamentarne demokracije, je bil tudi on podvržen pogosti kritiki opozicije". "Na vse interpelacije in očitke pa je odgovarjal umirjeno in zdelo se je, da ga nič ne more spraviti iz ravnotežja. Celo koalicijske krize je prebrodil kot politik, ki suvereno obvlada svoj posel," je izpostavil Cukjati.

Tudi kot človek se Drnovšek ni nikoli ustrašil nalog, ki mu jih je predenj postavljalo življenje: "Na jesen življenja se je soočil s svojo lastno boleznijo. Ko je zaslutil, da je v bitki z njo začel izgubljati, je bil kot vsak človek v takšnih okoliščinah postavljen pred dilemo: ali vztrajati v svojem kljubovanju, zasovražiti svojo bolezen in ves svet okrog sebe ali pa ponižno sprejeti svojo usodo in svet, takšen kot je." Po oceni predsednika DZ se je Drnovšek tudi v tej bitki izkazal.

Volja pomagati ga je sčasoma tako močno preplavila, da ni več prenesel političnega okvira možnega: "Opuščal je politične vzvode dolgotrajnega prepričevanja ter se prepustil plemeniti strasti pomagati posameznemu človeku. Kot bi kapetan izgubljal potrpljenje s počasnim obračanjem prekooceanske ladje."

"In kakšno sporočilo nudi jesen njegovega življenja nam, še živečim politikom," se je na koncu vprašal predsednik DZ in odgovoril: "To, da smo in da moramo tudi politiki biti predvsem ljudje, ki v sebi nikoli ne zatajijo čuta za stiske posameznih ljudi. In da moramo vsakega politika kot človeka ocenjevati ne le po tem, kaj mu uspe ali ne uspe, ampak tudi po tem, ali vidi človeško trpljenje in je pripravljen storiti vse za lepši svet."


Poslanci in ministri so izpostavili Drnovškove zasluge za osamosvojitev. © BOBO

 
 
 

Bil je delaven, zavzet in poglobljen, začel pa je že razmišljati o tem, ali bi kandidiral za člana, kasneje pa za predsednika predsedstva SFRJ.

Miran Potrč, SD

 
Zasluge za osamosvojitev
Žalne seje se je sicer poleg poslancev in svojcev udeležil tudi celoten državni vrh. Izpostavili so predvsem Drnovškove zasluge za osamosvojitev Slovenije, njegovo demokratičnost in odprtost do sočloveka.

Po besedah predsednika SD Boruta Pahorja nam je Drnovšek zapustil navdih za prihodnost. Poslanec SDS Branko Grims pa je ocenil, da njegova dejanja tako kot pri vsakem človeku niso bila enoznačna. "Z uradnim slovesom od bivšega predsednika republike Janeza Drnovška smo se poslovili od človeka, za katerim ostanejo njegova dejanja," je dejal.

Po oceni ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika je bil Drnovšek velika osebnost. Kot je dejal, se ga spominja kot politika, "ki je bistveno zaznamoval prehod iz prejšnje v novo državo" ter človeka, "ki je imel izreden talent za poslušanje in je znal videti, kaj je bistveno".

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da je v tem trenutku še prezgodaj karkoli govoriti. "Dejstvo je, da se je zapisal v zgodovino slovenskega naroda, zgodovina sama bo pa sodila v kakšni smeri," je prepričan Jelinčič.

Zgodba o uspehu in LDS
Spomin na preminulega bivšega predsednika države in nekdanjega predsednika LDS sta na žalni seji počastila tudi izvršilni odbor in poslanska skupina te stranke. Predsednica LDS Katarina Kresal je v svojem govoru poudarila, da so z imenom Janeza Drnovška povezana leta največjih uspehov in največjega vpliva LDS.

Kot je dejala Kresalova, je LDS z Drnovškom dobila jasno programsko orientacijo, to je zmerno, sredinsko politiko in izjemnega državnika, " ki je bil v tistem času nemara edini, ki je lahko pod isto koalicijsko streho zbral tudi najhujše politične nasprotnike". Spomnila je, da je LDS v Drnovškovem času vodila štiri vlade. " V tem času pa so bili sprejeti temeljni ukrepi za razvoj nove države, ko jo upravičeno označujemo zgodba o uspehu," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.