Slovenija
67101 ogledov

Človek s povprečno plačo bo 177 evrov na slabšem

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Vlada je lani spremenila način usklajevanja dohodninskih razredov in olajšav, a nato še pred koncem leta odločila, da uskladitve ne bo.

Nekdo, ki prejema povprečno plačo in ima dva otroka, bo po naših izračunih zaradi tega 250 evrov na slabšem, kdor ima dvojno povprečno plačo in dva otroka pa skoraj 600. Prejemnik povprečne bo izgubil 177 evrov, prejemnik dvojne povprečne plače (4422 evrov bruto) pa 502 evra.

"Skupni dohodek, olajšave in lestvice za odmero dohodnine se v letu 2024 ne bodo uskladili," so nam potrdili na ministrstvu.

Namesto v naše denarnice v proračun 125 milijonov evrov

"Če bi prišlo do uskladitve na ravni minimalno določene uskladitve (koeficient rasti najmanj v višini 50 odstotkov rasti povprečnih mesečnih plač za mesec junij 2023 v primerjavi z mesecem junijem 2022, ki znaša 1,0495), ki je predvidena z veljavnim zakonom, ki ureja dohodnino, bi po oceni, opravljeni na podlagi podatkov dohodninskih odmer za leto 2021, prišlo do znižanja prihodkov iz naslova dohodnine v višini okoli 125 milijonov evrov. Če bi upoštevali višji koeficient rasti, pa bi lahko znižali prihodke tudi do 250 milijonov evrov," so še dodali.

A prihranek ne bo nastal kar sam od sebe, ampak zaradi tega, ker bodo davčni zavezanci plačevali višjo dohodnino. Če se meje razredov in olajšave ne uskladijo, to namreč pomeni višjo dohodnino. Pri izračunu, kaj to pomeni, smo upoštevali minimalno uskladitev, ki jo predvideva zakon, ki ga je napisala in nato povozila trenutna vlada, to je uskladitev za 4,95 odstotka.

Zaradi neuskladitve bo nekdo z dvojno povprečno plačo plačal 502 evra več dohodnine, kar pomeni, da bo vsak mesec dobil skoraj 42 evrov nižjo plačo.

"Pri pripravi sprememb, kar vključuje tudi indeksacijo dohodninske lestvice in olajšav, se sledi aktualnim razmeram in predvsem zavedanju javnofinančnega položaja, v katerem je država v danem trenutku. To pomeni, da vlada z ustrezno proračunsko in ekonomsko politiko sledi cilju, da lahko tekoče in za prihodnja leta zagotavlja določen obseg sredstev. Poudarjamo, da je treba ustvariti neko ravnotežje, da z ukrepi ne poslabšamo socialnih in družbenih razmer, kar je lahko temelj uspešnega delovanja države. Ključno torej je, da z ukrepi na strani davčne politike zasledujemo javnofinančno vzdržnost, saj le s tem lahko pozitivno vplivamo na okrevanje in gospodarsko rast. To pomeni, da ni nujen samo ukrep uskladitve olajšav in lestvice za odmero dohodnine, temveč so lahko tudi drugi ukrepi (primeroma zviševanje splošne olajšave in dodatne splošne olajšave, spremembe dohodninske lestvice itd.), ki jih je vsaka posamezna vlada tudi sprejemala in dosegajo cilje zmanjšanja obremenitve na eni strani in javnofinančne vzdržnosti na drugi strani. S tem so lahko ti drugi ukrepi celo bolj učinkoviti, predvsem pa bolj sledijo aktualnim razmeram kot pa zgolj ukrep uskladitve olajšav in lestvice za odmero dohodnine," so pojasnili na ministrstvu za finance.

Gospodarska politika vlade je vedno to, da davkoplačevalcem jemlje iz žepa

Od leta 2014 do 2021 je bilo v zakonu zapisano, da se pri uskladitvi upošteva tudi gospodarska politika vlade. "V tem času nismo imeli nobenega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav," pravijo na ministrstvu za finance.

"Z letom 2022 se je uvedlo avtomatsko usklajevanje le na podlagi enega merila (rast cen življenjskih potrebščin) in prva uskladitev je tako bila za leto 2022. Z letom 2023 je prišlo ponovno do spremembe v načinu usklajevanja (indeksacija v višini najmanj 50 odstotkov rasti povprečnih mesečnih plač za mesec junij tekočega leta v primerjavi z mesecem junijem preteklega leta)," so še pojasnili na ministrstvu za finance.

Janšev dohodninski zakon je poleg avtomatične uskladitve mej razredov in olajšav predvideval, da bi se splošna olajšava vsako leto dvigala. Letos bi tako morala biti 6500 evrov (je pa 5000), prihodnje leto pa 7500 evrov, a so ta zakon konec leta 2022 popravili.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 42
  • lojs 16:18 22.januar 2024.

    kdor si ni v prejšnji vukojebini po zgledu hedonista maršala nabasal žepe, bo sedaj težko ... nikoli nisem verjel v neko novo boljšo družbo leta 91, čeprav sem si potihem želel, ... ampak ne, ne, nemogoče, folk se marsikaj nauči ...prikaži več v 50 tih letih... cucke dresirajo kratek časa, pa se mnogo naučijo ... VUKOJEBINA!

  • rd2dmk2 13:12 22.januar 2024.

    tolk mate povedat, ampk nihče ne pove nečesa. namreč da se je povprečna plača samov novembru dvignila za 10 %- berite sosednje članke, da ne boste rekli das jest lupetam. torej seštejte sešteto. kar pomeni nekako takole, če imate večjo ...prikaži več plačo, potem tud več daste v dohodnino. a mar ne gre tako ? razen če niste posvojil ene par sosedovih mulcev, ko ste pisali dohodninsko napoved, pa niste soseda nič vprašal.

  • kapibara1 11:28 22.januar 2024.

    Zlate ribice" se obešate na kovid dobičkarje- RES SO ! So pa zdravstveni dobičkarji že vse od leta 41 naprej, zlizani z leftardsko kliko. Dimic.. Poglejte kolko je zaslužil samo s posredništvom- NIČ DELA !! -, kar je 100% kraja ...prikaži več je malemu človeku !!