Slovenija
69 ogledov

Človeška roka nad psom

Po zaslugi Samčeve, ki je Morija posvojila, si je ta kljub težkim poškodbam gobč Žurnal24 main
Akcija po aferi. Pri izrednem nadzoru opazili številna zanemarjanja psov. Mučenje. V zavetišče prihajajo shirani, bolni in pohabljeni psi z odprtimi ranami.
Tudi leto zapora

Kazni. Kazni za posamezno kršitev področja zaščite živali so za posameznika od 200 evrov, za pravno osebo pa do 84 tisoč evrov. Za mučenje živali, ki se upošteva kot kaznivo dejanje, kazenski zakonik predvideva do eno leto zapora.

Odvzem. Če uradni veterinar pri pregledu lastniške živali ali njenih življenjskih razmer ugotovi nepravilnosti, ki veljajo za prekršek, izda plačilni nalog. Sicer izda ureditveno določbo, kjer določi, kaj mora imetnik živali storiti za izboljšanje razmer. Če se ugotovi, da je za žival najboljši odvzem, se ta izvrši, lastnika pa oglobi.

Odvzemi. “Število odvzemov psov se je aprila bistveno povečalo,” je povedala Andreja Bizjak, direktorica urada za notranji uradni nadzor pri Veterinarski upravi RS (Vurs). To je po njenem mnenju v veliki meri posledica izrednega nadzora nad ravnanjem v zvezi z nevarnimi psi, ki so ga zaradi afere z bulmastifi in na pobudo predsednika vlade Boruta Pahorja izvedli aprila.

Končno poročilo o izrednem nadzoru bo po njenih besedah končano v sredo ali četrtek, po neuradnih podatkih pa je bilo aprila odvzetih okoli šest odraslih psov in nekaj mladičev. Lani so skupno odvzeli 14 hišnih živali.

Garjava psička v iztrebkih
Pri nadzoru je bilo opravljenih okoli 600 pregledov pri lastnikih registrirano nevarnih psov. “Pri tem nadzoru je uradni veterinar našel garjavo psičko z mladiči, ki je ležala v lastnih iztrebkih,” je dejala Bizjakova. Ker je lastnik počistil prostor in poklical veterinarja, psičke niso odvzeli. “To je v končni fazi bolje, saj se lahko življenje psa v zavetišču konča po 30 dneh,” je pojasnila in dodala, da bo uradni veterinar psičko redno nadzoroval.

Uradni veterinarji in zavetišča pa se pogosto srečujejo s še hujšimi primeri. Eden od takih je Mori (na fotografijah). “Ležal je na senu, zvit v klopčič, bile so ga same oči in ena velika rana, namesto gobčka je imel odprtino, imel je poškodovano uho, shiran je bil do kosti in na smrt izmučen,” je Morija ob najdbi opisala Polona Samec, vodja Zavetišča za živali Horjul.

Odvzemov psov je nekaj več, ker je po mojem mnenju tudi pritiskov na Vurs več.
Polona Samec, Zavetišče Horjul

 

Morijev lastnik je sicer zatrdil, da nima z njegovo poškodbo in izginotjem ničesar, da pa lahko “plača za njegovo uničenje, ker mu tak, kot je, ne koristi več, da ima novo psico ...”, je povedala Samčeva. A kot je pojasnila, je poškodba kazala na človeško roko.

Odvzemi po zavetiščih
Razmere v zavetiščih so sicer različne. “Po odločbi Vursa smo nedavno res odvzeli štiri pse, ki so bili v slabem stanju,” pravi vodja zavetišča Dušan Hajdinjak iz Meli centra Trebnje, kjer opažajo povečano število odvzemov. Samčeva tega ni opazila. Podobno ne v mariborskem zavetišču, kjer so prejšnji četrtek odvzeli dve samički.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.