Slovenija
48 ogledov

Človeška življenja v rokah delodajalcev

Za prostovoljna gasilca Robija in Tadeja ni ovir, ko je treba pohiteti na pomoč. Žurnal24 main
Reševanje. Brez prostovoljcev ne bi šlo, a ko je treba na intervencijo, imajo v službi težave.
Prostovoljci v tisočih

Največ gasilcev. Regijski štab civilne zaščite je na Dolenjskem naštel dva tisoč prostovoljcev, ki so posredovali v dneh poplav. V Posavju smo jih po podatkih občin Krško, Brežice in Kostanjevica na Krki skupaj našteli okoli 1.500, a pri tem gre, kot poudarjajo v vseh treh občinah, le za evidentirano število članov raznih društev, vanj pa niso všteti številni posamezniki, ki so nesebično ponudili pomoč sočloveku.

Tako množične reševalne organizacije, za kakršno se je v tednu, ki je za nami, izkazala civilna zaščita, si država na profesionalni ravni ne bo mogla privoščiti, zato je dejstvo, da so ključno pomoč prizadetim v poplavah nudili prostovoljci, pove Franc Gole, poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino.

Levji delež gasilcem
Pod okrilje civilne zaščite, ki je organizirana v republiške, regijske in občinske štabe, spadajo takrat, kadar gre za reševanje v naravnih in drugih nesrečah, poleg občinskih enot za zaščito in reševanje tudi jamarji, potapljači in druga prostovoljna društva. “Največjo vlogo med vsemi pri tem nosijo gasilci. Pri nas smo ob teh poplavah aktivirali vseh 137 društev Dolenjske in Bele krajine ter Gasilsko-reševalni center Novo mesto,” pove Gole.

Delodajalci niso naklonjeni
Gole, ki v civilni zaščiti deluje že skoraj 50 let, pravi, da se v zadnjih letih prostovoljci srečujejo s težavo, ki je v prejšnjem sistemu ni bilo zaznati. “Delodajalci zdaj svojim zaposlenim mnogo težje dovolijo odhod na intervencijo. Naši fantje in dekleta tarnajo, da imajo v službah zato velike težave. V težavah pa so seveda tudi prostovoljna društva, ki sicer imajo vso potrebno opremo, pa tudi usposobljene strokovnjake, a kaj ko ti zaradi služb ne morejo na intervencijo,” pove Gole.

Nadomestilo pripada
Zakon sicer pravi, da prostovoljnemu gasilcu med intervencijo pripada nadomestilo plače ter da tega delodajalec izplača v breme občine. Prav tako v omenjenem zakonu piše, da prostovoljnega gasilca zaradi udeležbe na intervenciji delodajalec ne sme odpustiti, razporediti na drugo delovno mesto ali ga kako drugače oškodovati. “Ta zakon je sicer v veljavi, a bo treba uskladiti še podzakonske akte,” dodaja Gole.

3.500 prostovoljcev, ki so pomagali v poplavah, so našteli na Dolenjskem in v Posavju.

Prostovoljec Tadej
In še o predanosti prostovoljcev: ko smo iskali gasilca Tadeja, ki se je v nedeljo znašel na naši fotografiji razlite Krke, smo ga našli z vročino v postelji – posledico deveturnega neprekinjenega stanja v vodi, ki mu je segala nad kolena. Osemnajstletni Tadej je pomagal reševati poplavljeno Gostišče Loka v Novem mestu. “Biti prostovoljni gasilec me veseli, saj lahko tako pomagam ljudem ob požarih in poplavah,” pove Tadej, ponosen, da je tudi strokovno usposobljen gasilec.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.