Slovenija
32 ogledov

Človeštvo bo rešila bela barva

Ameriški energetski minister bi na cestah želel videvati le še bele avtomobile. Žurnal24 main
Beli avtomobili, bele ceste, bele strehe: Ameriški energetski minister Steven Chu želi prebarvati svet, da bi ga rešil pred pogubnimi podnebnimi spremembami.

Čeprav se sliši predlog ameriškega ministra za energetiko Stevena Chuja nekoliko bizarno, je vizija v belino preoblečenega sveta mišljena še kako resno. "V kolikor je možno, bi morali prav vse strehe v ZDA prebarvati na belo," je Chu po poročanju Spiegla povedal na srečanju prejemnikov Nobelove nagrade v Londonu. Takšne strehe bi po njegovih besedah odbijale precej več sončne svetlobe kot običajne strehe. "Energija bi se vrnila v vesolje, namesto da bi jo vpila Zemlja," je dodal. Druga pozitivna posledica ukrepa bi bila zmanjšana uporaba klimatskih naprav v objektih.

Zagnani minister, prejemnik Nobelove nagrade za fiziko, je prepričan, da bi bilo treba v svetlejše barve odeti tudi cestne površine. "S tem ukrepom bi prihranili toliko ogljikovega dioksida, kolikor ga vsi avtomobili po svetu izpustijo v 11 letih," je dejal nobelovec in proizvajalce avtomobilov pozval k izdelovanju avtomobilov v beli barvi.

Minister Chu je še izrazil pripravljenost ZDA, da prevzamejo pobudo v omejevanju izpustov emisij toplogrednih plinov in tako postavijo svetel zgled velikim državam v razvoju, ki so čedalje večje onesnaževalke (denimo Kitajska). "Kitajske emisije toplogrednih plinov za na ne morejo biti opravičilo za pasivno držo," je bil odločen Chu, pri čemer je mislil na držo prejšnje republikanske administracije predsednika Georgea Busha.

Od prestreznikov v vesolju do posvetlitve oblakov
Chu je svojo revolucionarno zamisel posredoval na srečanju Nobelovih nagrajencev, posvečenemu izzivu podnebnih sprememb. Chujev predlog sodi v okvir tako imenovanih geoinženirskih rešitev, kakršnih je bilo na vrhu predstavljenih kar nekaj. Tako nekateri strokovnjaki predlagajo posvetlitev oblakov, spet drugi zagovarjajo namestitev prestreznikov sončne svetlobe v vesolju, tretji pa prisegajo na ciljno porazdelitev aerosolov v zgornjih plasteh atmosfere.

Pobudnik konference, nemški nobelovec Hans Joachim Schellnhuber, pa je aktualno situacijo primerjal z razmerami pred 50 leti, ko sta Bertrand Russel in Albert Einstein velesilama ZDA in Sovjetski zvezi posredovala manifest za atomsko razorožitev. "Današnja grožnja je drugačna, toda prav tako resna," meni Schnellnhuber.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.