Slovenija
20 ogledov

Colarič do 184 tisoč evrov

Jo%C5%BEe Colari%C4%8D, krka Žurnal24 main
Naložbe. Nakup delnic podjetja, ki mu predsedujejo, ni vedno najboljša naložba.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za povečavo kliknite na grafiko.

Donosnost. Med predsedniki uprav je denar v podjetje, ki mu predseduje, najslabše naložil šef Pivovarne Laško. V enem letu je ustvaril okoli osem tisoč evrov oportunitetne izgube (če se bodo delnice prodale). Vložke so najbolje oplemenitili predsedniki uprav novomeškega farmacevta in velenjskega proizvajalca bele tehnike ter šef mariborske banke.

V izračunu smo predpostavili (zaradi lažje predstave), da so direktorji delnice kupili 6. maja lani.

Dobička za eno stanovanje
Največ delnic v podjetju, ki mu predseduje, ima Jože Colarič. Konec lanskega leta jih je imel 22.500, je razvidno iz letnega poročila. V enem letu (od 6. maja lani) se je njihova vrednost povečala za 14 odstotkov. Njegov morebitni dobiček ob prodaji je tako v četrtek znašal 184 tisoč evrov (toliko več so vredne delnice). S tem denarjem bi lahko Colarič denimo v celoti poplačal dvo- ali trisobno stanovanje v prestolnici.

Gledano v odstotkih pa se je cena delnic najbolj povečala banki NKBM in Gorenju; delnice zadnjega so bile v četrtek vredne skoraj 40 odstotkov več kot maja lani. A ker ima šef Gorenja Franjo Bobinac v lasti le dobrih dva tisoč delnic, znaša njegov oportunitetni dobiček le osem tisoč evrov. Če bi direktor NKBM svoje delnice prodal v četrtek, bi z njimi lahko zaslužil 23 odstotkov več kot maja lani. Naj izpostavimo, da delnica od začetka leta do danes ni dosegla
vidnejše rasti.

Prodati prej
Za delnico Luke Koper je treba danes odšteti slabe štiri evre manj kot v začetku leta. S stališča dobička je tako šef Luke Koper Gregor Veselko boljšo ceno zamudil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.