Slovenija
15 ogledov

Cone kratijo spanec

Policisti PU Kranj sporočajo še, da so v zadnjem času obravnavali več tatvin voz Žurnal24 main
Peticija. Večina občanov proti 24-urni uvedbi modrih con, občina njihove argumente zavrača.

“Mestna občina Velenje (MOV) je modro cono uvedla tudi na širšem območju Kardeljevega trga. Menimo, da za to ni pravne podlage, in zahtevamo, da se postopek uvajanja plačljivih modrih con takoj ustavi,” pravi sogovornica (njeno ime hranimo v uredništvu), tudi članica odbora, imenovanega Stop – modre cone. Da bi jih uslišali, so že decembra napisali peticijo, ki jo je podpisalo 611 od okoli 800 gospodinjstev, in jo poslali na MOV. Odgovora do zdaj niso dobili. Še več, menijo, da jih na MOV ignorirajo.

Brezplačna še prazna
Neplačana
. Kar 330 brezplačnih parkirnih prostorov je od letos na voljo v spodnji etaži garažne hiše Mercatorjevega centra. In to 24 ur na dan. “Nismo jih še plačali,” odgovarja Meh na vprašanje, koliko so zanje odšteli podjetju Toming Consulting. “Vse napake še niso odpravljene, ker pa nevarnosti ni, smo se z investitorjem dogovorili za brezplačno uporabo,” pojasnjuje in dodaja, da so parkirišča podnevi dobro zasedena, ponoči pa skoraj prazna.

Vseh ne moti
Modre črte so res zarisane, parkomati stojijo. “Če boste tu parkirali, morate plačati parkirnino,” dobronamerno opozori fant, takoj ko s fotografom parkirava pred eno od stolpnic. “Osem evrov na leto, kolikor stane letna dovolilnica, ni nič. Mene moti vse kaj drugega kot to, da so naredili malo reda,” odgovori na vprašanje, ali se tudi njemu uvedba modrih con zdi krivična.

Kot poudarjajo v odboru, nasprotujejo predvsem 24-urni uvedbi con, poleg tega pa naj bi bili pokriti parkirni prostori, kjer pa je letna dovolilnica seveda dražja, v lasti etažnih lastnikov. “MOV trdi, da je zemljišče njihovo, a to ni res. Že leta 2008 pa je tudi računsko sodišče občino opozorilo, da pri sprejemanju občinskih aktov ni v celoti upoštevala zakonodaje s področja mirujočega prometa,” z dokumenti dokazuje naša sogovornica.

Peticija in pogodba
“Ljudi smo na veliko obveščali o uvedbi modrih con, zato to, da jih ignoriramo, ne drži. Vsak, ki dokaže, da stanuje na Kardeljevem trgu, dobi letni abonma za osem evrov, drugega za 30. To pomeni, da je parkiranje za eno vozilo praktično brezplačno, za drugo pa stane 2,5 evra na mesec,” pojasnjuje Srečko Meh, podžupan MOV. Kot pravi, so vse parkirne površine tudi uredili; obnovili so prav tako pokrita, notranja parkirišča za 139 vozil in s stanovalci sklenili pogodbe.

“Trenutno te podpisujemo tudi s stanovalci Stantetove ulice, ki so upravičeni do garažnih boksov. Vsa parkirišča in bokse pa smo urejali na zemlji, ki je v lasti MOV, in samo na Kardeljevi za sanacijo porabili milijon evrov. Potrebovali bomo še vsaj trikrat toliko denarja za dokončanje in vzdrževanje,”
pove Meh in doda, da so podpisali pogodbe tudi tisti, ki so se podpisali pod peticijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.