Slovenija
1160 ogledov

Covid-19: Optimizem med Slovenci se krepi, toda ...

park Tivoli Anže Petkovšek Dedek in vnuk v parku Tivoli
Nova raziskava Valicona glede pričakovanega razvoja dogodkov in cepljenja.

''Osebno doživljanje razmer in zaskrbljenost se nista bistveno spremenili, se je pa tokrat po večjem padcu pred dvema tednoma izboljšal indeks finančnega stanja, medtem ko se je indeks potrošnje nekoliko znižal,'' kažejo meritve Valiconove raziskave #Novanormalnost. Ta je zabeležila tudi izrazit skok indeksa optimizma.

Še vedno ujeti v pandemični utrujenosti

Indeks normalnosti predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer. V primerjavi s prejšnjo meritvijo se je osebno doživljanje razmer nekoliko popravilo, a indeks je še vedno zelo nizko.

 | Avtor: Valicon #Novanormalnost Valicon #Novanormalnost
Podobne vrednosti so bile opažene aprila letos, trenutno razpoloženje pa je sicer precej podobno stanju oktobra lani, čeprav je bilo v začetku lanskega oktobra pred ponovnim zapiranjem javnega življenja osebno doživljanje razmer še precej boljše. Primerjava enakega obdobja lani in letos je pokazala, da je bil med aprilom in začetkom oktobra lani povprečni indeks normalnosti pozitiven, medtem ko je letos ostal krepko na negativni strani.

V tem obdobju raste optimizem

Najbolj izrazito izboljšavo so zabeležili pri indeksu optimizma, kar je tudi posledica dejstva, da je leto 2021 doslej prineslo manj ekstremno pesimističnih obdobij, pojasnjujejo pri Valiconu. Podobne vrednosti so bile nazadnje izmerjene v začetku julija.

 | Avtor: Valicon #Novanormalnost Valicon #Novanormalnost
Indeks zaskrbljenosti je sicer pokazal slabše rezultate kot pred dvema tednoma, a po drugi strani je še vedno precej nižji kot lani v podobnem obdobju. Tudi sicer je stopnja zaskrbljenosti v letošnjem letu, glede na enako obdobje lani, nekoliko nižja: ''Ključna razlika med obema letoma je sicer v nihanju stopnje zaskrbljenosti, ki je bilo v letu 2020 izrazito večje, medtem ko je letos ta stopnja precej bolj stabilna, kar bi lahko razumeli tudi kot sprejemanje t.i. nove normalnosti,'' so zapisali.

Glede na enako obdobje lani sta se izboljšala tako indeks finančnega stanja kot indeks potrošnje. Finančno stanje se je letos občutneje popravilo, medtem ko je indeks osebne potrošnje v primerjavi z enakim obdobjem lani za polovico višji, a za razliko od indeksa finančnega stanja še vedno na negativni strani.

Višja je tudi namera cepljenja

Preverjali so tudi odnos do cepljenja proti covidu-19. Skupna realizirana in izražena namera cepljenja je dosegla 73% med vprašanimi in je za dve odstotni točki višja kot pred dvema tednoma. Delež anketirancev, ki se verjetno ne bodo cepili, je tokrat nekoliko nižji in znaša 9%, je pa po drugi strani zopet zrasel delež teh, ki se zagotovo ne bi cepili, iz 16% na 18%. Prav tako je zrasel odstotek vprašanih, ki bi se zagotovo cepili, na 4%.

Z raziskavo #Novanormalnost spremljajo ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Tokratna meritev je potekala med 1. in 3. oktobrom na vzorcu 523 anketirancev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 14:59 12.oktober 2021.

    Ne/optimizem se odraža na ulici v obliki protestov. Kar navajajo ankete pa je treba jemati z rezervo. Sicer pa demagogija nekateri ustreza, in to vsakodnevno počno. Vprašanje je, v čigavem interesu ?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:09 12.oktober 2021.

    Covid-19: Optimizem med Slovenci se krepi, toda ........Vlada nas skupaj s stoko še vedno duši..

  • Avatar pantani
    pantani 13:50 12.oktober 2021.

    To je spet kr neki!!!