Slovenija
4982 ogledov

Covid-19: Po dolgem času dobra novica glede širjenja bolezni

covid-19
1/2
Epa
Reprodukcijsko število, ki nam pove dnevno povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba v času svoje kužnosti v populaciji, se je prvič v nekaj tednih znižala pod 1.

"Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," so zapisali na Inštitutu Jožef Stefan (IJS).

Epidemijo bi bilo po njihovi oceni dobro čim prej toliko zmanjšati, da bodo lahko epidemiologi sledili vsem stikom: "To najbolj učinkovito omejuje širjenje virusa in bo močno olajšalo obvladovanje novega bolj kužnega seva, ko/če se bo razširil."

Epidemija počasi upada, prav tako sprejem v bolnice, ugotavljajo na IJS: "Potrudimo se krivulje obrniti čim bolj strmo navzdol, da nas ne bodo dohiteli novi bolj kužni sevi, ki se v trenutnih pogojih hitro razmnožujejo, in da zmanjšamo število hospitaliziranih. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97." Tako nizko ni bil že nekaj tednov.

"Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujemo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=0,97. Ocenjujemo, da se približno vsakih 9 dni prekuži 1 % populacije, kar skupaj z vplivom cepljenja zmanjša R približno vsakih 5 dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost," so zapisali na IJS.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 730 . Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 730 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,97, bi lahko to stanje dosegli šele maja.

Komentarjev 4
  • Ender3 20:06 10.marec 2021.

    Ohranja se konfuzno situacijo po meri politike. Vladnik trdi, da se novi sevi širijo, kaj ugotavljajo genetsko sekvenco večine brisov ?. Po bolezenskih znakih pa, tega ni mogoče trditi. Naj se bolj posvetijo programu cepljenja, ki kaže velike razlike in ...prikaži večn odstopanja. Nič ne poteka, kot bi moralo, še en dokaz, da zaradi nesposobnosti politično-strokovne ekipe, trpijo zdravje in življenja državljanov.

  • Avatar drecos
    drecos 19:48 10.marec 2021.

    ne bluzite vsako uro drugac, res ste blesavi butlni

  • Mesija_se_vraca 18:58 10.marec 2021.

    Ma fuck.off s temi vašimi nebulozami. Že vso leto je dobra novica zaq vse nas, ki nismo nikoli nasedli vašim lažem, slaba pa ker moramo prenašati fašistični teror. To je vojna in v vojni se bori in koristi vsa sredstva ...prikaži več in tudi mi jih bomo, če se ta pomor in norija ne končata.