Slovenija
4236 ogledov

Vse te spremembe se napovedujejo v kratkem

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
Stroka je vladi predlagalo vrsto sprememb ukrepov. Nekatere spremembe naj bi stopile v veljavo že konec tega tedna.

Minister za zdravje Janez Poklukar je po včerajšnjem srečanju s predstavniki epidemiološke in zdravstvene stroke, na katerem so pretresali trenutne epidemiološke razmere v državi, napovedal, da bo vlada prve spremembe poskušala pripraviti do 18. februarja. Do petka bi lahko tako že bili spremenjeni odloki, ki urejajo področja, kjer bodo spremembe najprej uveljavljene. 

Različica omikron je povsem spremenila pravila igre. Dr. Mario Fafangel je dejal, da covid-19 ni več ista bolezen, kot je bila v prvem valu ali pred cepljenjem. V petem valu, ki ga je povzročil omikron, sprejemi v enote intenzivnega zdravljenja niso tako številčni kot v predhodnih valovih, poleg tega v tem valu ne zaznavajo presežne umrljivosti. Epidemija bolezni se je z omikronom drastično spremenila. Prešli smo v fazo blaženja epidemije, ko se tolerira širjenje v populaciji, ki je nizko tveganja. Fokus je na preprečevanju hudih potekov bolezni. 

"V tem trenutku je število okuženih v Sloveniji še vedno sorazmerno veliko, zasedenost bolniških postelj je na platoju. V tem trenutku je čas, da se začnemo resno pripravljati na to, da se vrnemo v novo normalnost. Potrebna je določena mera previdnosti in postopnosti," je dejala vodja strokovne svetovalne skupine dr. Mateja Logar

Covid-19 nič več karantenska bolezen

Mario Fafangel | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Prvo področje, kjer bi spremembe lahko stopile v veljavo že konec tedna, so karantene. Dr. Fafangel je dejal, da karantena v tem trenutku ni več učinkovit ukrep. Predlog epidemiologov je, da se karantene ukinejo, da se ustavi iskanje stikov in da obolele osebe same poskrbijo za obveščanje svojih visokorizičnih stikov. Ostaja aplikacija Ostani zdrav. Prav tako se je treba držati navodila, da bolni ljudje ostanejo doma. 

NIJZ ohranja priporočilo, da se oseba, ki je v tveganem stiku v skupnem gospodinjstvu, čim pogosteje samotestira v času stika in še sedem dni po zadnjem tveganem stiku. 



Spremembe pri PCT

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Strokovna skupina pod vodstvom dr. Mateje Logar predlaga ukinitev pogoja PCT v dejavnostih, kjer gre za kratkotrajne stike. "Krajši, kot je čas stika, manjša je verjetnost, da pride do okužbe. Tveganje okužbe je manjše na prostem kot pa v notranjih prostorih, večja, kot je gostota ljudi, večja je možnost, da bo do okužbe prišlo," je dejala. 

Predlagali so odpravo pogoja PCT v bankah, poštah, trgovinah, na upravnih enotah in bencinskih servisih. Ohranili pa bi pogoj omejitve maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v prostoru. V veljavi bi ostali tudi vsi splošni higienski ukrepi, torej nošenje mask, vzdrževanje ustrezne razdalje, razkuževanje rok, higiena rok in ustrezno prezračevanje. Ohranja se tudi priporočilo dela od doma. 

Sodelujoči v razpravi so bili enotni, da v naslednjem tednu oziroma desetih dneh ostaja pogoj PCT v storitveni dejavnosti. V gostinskih lokalih bi ukinili pogoj PCT na prostem. "Predlog gre v smeri, da se lahko pogoj PCT odpravi za gostinske lokale za zunanje prostore, tako, da se ob tem ohranja maksimalno število ljudi na terasah. V notranjih prostorih pa bi pogoj PCT trenutno še ohranili. Ob izboljšanju epidemiološke situacije in ko vidimo, kaj se bo zgodilo ob sproščanju ukrepov, pa bomo pogoj PCT sproščali tudi v drugih dejavnostih," je napovedala Logarjeva. 

Časovnica ni jasna

Še vedno ostajajo v veljavi omejitve na področju športa in kulture. Trenutno so omejitve na 750 udeležencev. Poklukar o tem, kakšna bo končna oblika spremembe na teh dveh področjih, ni želel govoriti. Napovedal je, da bodo podrobnosti znane, ko bo to zapisano v samem odloku. 

Omejena so tudi zasebna druženja. "Ne vemo, na koliko bo omejeno to druženje brez pogoja PCT. Stroka je predlagala omejitev na 20 ljudi. Poudarek je bil, da preudarno spreminjamo trenutno veljavne ukrepe," je dejal minister. 

Predlagane so bile tudi spremembe na področju javnega prometa in smučišč, a minister o podrobnostih ni govoril. 

Janez Poklukar | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Napovedal je postopno ukinjanje brezplačnih hitrih antigenskih testiranj. "Prvi korak je ukinitev obveznega testiranja za zaposlene 28. februarja," je potrdil Poklukar. Nadaljnje odločitve bodo sprejete glede na to, kako se bo razvijala epidemija. 

"Z umirjanjem okužb in zmanjševanjem pritiska na testiranja bomo prešli na to, da bo za potrditev diagnoze potreben PCR izvid. Točen datum je nehvaležno napovedovati. Vsekakor pa stremimo k temu, da se bo testiranje izvajalo samo pri simptomatskih osebah," je pojasnila Logarjeva.

Pogoj PCT bo morda ostal samo za določene dejavnosti, kot sta zdravstvo in socialno varstvo, ter aktivnosti, kjer je prisotno večje število ljudi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Christy_Webb 11:47 16.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:35 16.februar 2022.

    Glejte, okužb preprečit se ne da, to stroka priznava...Zakaj torej testiranja, če Omikron ne polni bolnišnic ?! Mater vam nelogično, pokvarjeno...

  • Avatar Leon
    Leon 07:22 16.februar 2022.

    Ukinitev brezplačnega testiranja ni možna saj so v naprej dogovorjeni nakupi in plačane provizije .