Slovenija
44 ogledov

CPM gre v stečaj

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Uprava Cestnega podjetja Maribor bo še danes vložila predlog za stečaj podjetja. Previsoki stroški in kriza v podjetju. Delavci razočarani prižigali svečke.
"Ob tem so se nam zahvalili za delo, napore in prizadevanja, za vse dosežke in lojalnost v preteklih letih," je dejala prva sindikalistka v podjetju, ki je dodala, da so bili delavci zelo razočarani in so začeli spontano prižigati svečke pred podjetjem. Kot glavne razloge za stečaj so v upravi podjetja navedli trenutne krizne gospodarske razmere, podjetje naj bi bilo tudi preveliko, zato se na ta način ne da več obvladovati vseh stroškov.

Uprava Cestnega podjetja Maribor (CPM) je zjutraj zaposlene seznanila, da bo še danes na sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka v mariborskem gradbenem podjetju, je dejala Barbara Matul iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije. V podjetju so sicer za zdaj za vsa pojasnila v zvezi s tem nedosegljivi.

Na cesti več kot 700 delavcev
Več kot 700 delavcem, ki bodo ostali brez dela, bodo poskušali pomagati vsaj pri
čimhitrejši prijavi na zavod za zaposlovanje ter čimprejšnjim izplačilom iz jamstvenega sklada, dodaja Matulova. "Hkrati pa bomo seveda bdeli nad tem, da bomo tudi iz stečajne mase izterjali neplačane terjatve za opravljeno delo," je še dejala in opozorila, da je stiska ljudi zelo velika.

Hčerinske družbe ostajajo
Predlog za stečajni postopek naj bi bil za zdaj podan samo za matično družbo CPM, ne pa tudi za hčerinske družbe. Predvsem si želijo ohraniti podjetje CPM Vzdrževanje in obnova cest, da bi še naprej ohranili koncesijo za opravljanje zimske službe na območju severovzhodnega dela Slovenije. Zadnjo besedo bo imela Direkcija RS za ceste, ki naj bi jo uprava o dogajanju že obvestila. 

Mariborsko okrožno sodišče je sicer 12. januarja začelo postopek prisilne poravnave v CPM, za prisilnega upravitelja pa je bil imenovan Silvo Zorec. V  ponedeljek se je iztekel rok, do katerega so morali upniki, med katerimi so največji Banka Celje, NKBM, NLB, Gorenjska banka in Petrol, ki so bili imenovani tudi v upniški odbor, prijaviti svoje terjatve. Navadnim upnikom je CPM, ki jim dolguje 68 milijonov evrov, predlagalo, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.