Slovenija
264 ogledov

Črna gradnja za 200 evrov

Basko Anže Petkovšek
Basko. V zadnjih 18 na črno zgrajenih stanovanjih le najemniki. Legalizacija. 
Na občini trdijo, da je ne bo, saj so hiše že zdaj prevelike.

Zadnjih treh hiš, ki jih je na križišču Ribniške in Partizanske ulice v ljubljanskih Mostah zgradilo podjetje Basko, ne bo mogoče legalizirati. “To po določilih občinskega prostorskega načrta ne bo mogoče,” so povedali na oddelku za urejanje prostora Mestne občine Ljubljana (MOL).

Kot smo že poročali, je investitor pridobil gradbeno dovoljenje za tri enostanovanjske hiše, nato pa v vsaki od njih uredil šest manjših stanovanj. Gradbeni inšpektorji so že izdali odločbo o neskladni gradnji, pritožbo zoper njo pa je ministrstvo za okolje in prostor januarja zavrnilo. Inšpekcijski postopek pa vseeno še ni končan.

Na občini so pojasnili, da je na naroku za izdajo gradbenega dovoljenja na Upravni enoti Ljubljana (UEL) 30. decembra 2008 pooblaščenec občine Ivan Stanič sicer ugovarjal, da bo zasedenost parcele prevelika in naj zmanjšajo obseg gradnje, a ni bil upoštevan. Nenavadno je, da je UEL še isti dan, ko je bil narok, izdala gradbeno dovoljenje.

Ta stanovanja je oddal
Lastnik vseh treh nelegalno predelanih stavb je v zemljiški knjigi (ZK) še vedno podjetje Basko, hiše pa so obremenjene s hipotekami. Od konca leta 2010 je v ZK vpisan zaznamek prepovedi zaradi nedovoljene gradnje. Mirsad Bašić, zastopnik podjetja Basko, glede na stanje v ZK stanovanj očitno ni prodal. Še februarja pa smo na enem od nepremičninskih portalov zasledili oglas za eno od njih. Veliko je bilo 43 kvadratnih metrov, brez kleti in kolesarnice, prodajali pa so ga za 128 tisoč evrov. Nepremičninski agent je takrat priznal, da vila blok, kot je hišo poimenoval, nima čisto urejenih dokumentov in da manjka uporabno dovoljenje. Vsaj sedem od 18 stanovanj je podjetje Basko oddalo najemnikom. Ena od najemnic je povedala, da za enosobno stanovanje plačuje 200 evrov na mesec, s podjetjem pa je sklenila pogodbo o najemu.

Spet bo odločalo sodišče
“Teoretično je treba vse črne gradnje porušiti. Kdaj, pa je odvisno tudi od tega, kako dolgo se bo investitor še boril,” je povedal odvetnik Boris Grobelnik. V konkretnem primeru to ne pomeni rušenja celih hiš ampak uskladitev z gradbenim dovoljenjem, torej ureditev v enostanovanjske hiše. Grobelnik je dodal, da se najemne pogodbe za nedoločen čas odpovedo z enoletnim odpovednim rokom, hkrati pa so te že zdaj, ker so sklenjene za črno gradnjo, nične. Če se najemniki ne bodo izselili, da bo investitor ali inšpekcija uredila enostanovanjsko hišo, jih bodo morali tožiti. Šele z odločbo sodišča bo mogoče najemnike izseliti.

 

Miniintervju: Ljudje kupijo nelegalne gradnje zaradi neznanja

Boris Grobelnik | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Kako naj se ljudje izognejo nakupu nelegalno zgrajene nepremičnine?

Grdo povedano – gre za neznanje. Nepremičnine je treba kupovati z odvetniki oziroma strokovnjaki, ki se nanje spoznajo. Nepremičninski agenti imajo le interes, da prodajo, ne pa da opravijo korekten posel.

Kaj pa notarji?

Notarji takih stvari niso dolžni gledati in jih zato ne gledajo. S tem se sicer ne strinjam, vendar so notarji le zapisovalci. Če naredijo le overitev pogodbe, preverjajo identiteto strank in ne skrbijo za vsebino.

Na kaj morajo biti kupci pozorni?

Če gre za večstanovanjsko hišo, morajo videti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Gre za problem gradnje, ne etažne lastnine, ki jo v zemljiško knjigo vpiše investitor. Gradnjo določa zakon o graditvi objektov, ki pravi, da mora biti objekt zgrajen skladno z gradbenim dovoljenjem. Če imate gradbeno dovoljenje za enostanovanjsko hišo, v njej pa je 25 garsonjer, objekt ni zgrajen skladno z gradbenim dovoljenjem. Najbrž so napačne nosilnost, inštalacije ... Če je zgradba dograjena, je nujno zahtevati tudi uporabno dovoljenje. Drug del pregleda pa so pasti v zemljiški knjigi.

Komentarjev 1
  • Daniel Lovšin 22:15 17.september 2011.

    Gospod odvetnik očitno ščiti svojo odvetniško kasto in notarje in blati nepremičninske posrednike. Dejstvo je, da so premnoge nepremičninske afere zakuhali prav njegovi pohlepni kolegi kakor tudi notarji, ki so zaradi denarja mižali na obe oči in namerno zavedli tudi ...prikaži več lahkoverne in neuke kupce. Pogodbe za podjetje Bassko je sestavljal ljubljanski odvetnik, toliko o temu, da je nepremičnine potrebno kupovati z odvetniki, se pravi je odvetnik čeprav je vedel namerno zavajal bodoče kupce in jim ni odsvetoval nakupa, poleg tega je bila vpleten ljubljanska notarka in za nameček še pravnik, svetovalec in strokovnjak za nepremičninsko področje. No, kje so tu nepremičninski posredniki. Poglejte si video vsebine in sicer:http://24ur.com/novice/slovenija/sestavljal-pogodbe-za-stanovanja-zgrajena-na-crno.html http://24ur.com/novice/slovenija/v-stanovanjsko-afero-vpletena-tudi-nekdanja-ministrica.html Mislim, da bo GZS - Združenje družb za nepremičninsko posredovanje z