Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

13-letnik glavni akter ropa

Zastoj v BTC Aleksander Praper
Včeraj okrog šestih so trije mlajši fantje v BTC-ju oropali voznika kolesa z motorjem.

Zaustavili so ga med vožnjo: eden se je postavil pred njega na cesto, motorist pa ga zaradi nasproti vozečih vozil ni mogel obvoziti in je moral ustaviti. Nato so ga vsi trije obstopili, eden od njih ga je udaril po obrazu in mu zbil korekcijska očala. Eden izmed trojice je očala pobral in mu dejal, da naj mu v zameno za očala, izroči motor. 

Vsi trije neznanci pa so se nato s kolesom z motorjem odpeljali. 

Že včeraj so kolo z motorjem policisti našli in ga zasegli 13-letnemu osumljencu, njegova pajdaša pa še iščejo. 

Rop ali roparska tatvina? 

Po kazenskem zakoniku gre za roparsko tatvino, kadar se nekoga zaloti pri tatvini, ta pa uporabi silo ali zagrozi z napadom na življenje ali telo, da bi obdržal ukradeno stvar. 

Pri ropu pa gre za to, da si tujo premično stvar storilec prilastil tako, da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z napadom na življene ali telo.

Razlika je torej, ali silo uporabiš za to, da stvar dobiš, ali le zato, da bi jo obdržal, ko te zalotijo. Zagrožena kazen je sicer enaka, od enega do deset let zapora.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Sven Hill 21:35 10.november 2015.

    da bi mene probal tej šmrkovci oropat bi sam še zobe pobiral potleh...

  • popokatopetl 16:43 10.november 2015.

    Ja človekove pravice so včasih problem. Take pravosodje pošlje v popravni dom, ampak so nazaj v LJ prej kot policaj ki jih je odpeljal tja.

  • Avatar care
    care 15:56 10.november 2015.

    Kolo z motorjem je bilo najdeno v ljubljanskem naselju Fužine pri trinajstletniku doma.Očka je bil zelo vesel ker ima tako sposobnega sina.