Slovenija > Črna kronika
285 ogledov

18-letnik preko eAsistenta vdiral v računalnike

Računalnik Profimedias Fotografija je simbolična.
18-letnik iz Ljubljane je s pomočjo pajdaša in prek aplikacije eAsistent vdiral v računalnike različnih uporabnikov v Sloveniji. Več računalnikov je okužil z virusom, kar mu je nato omogočilo, da je lahko prek kamer vohunil za svojimi žrtvami. Kriminalisti so zaenkrat identificirali 14 oškodovancev, starih od 16 do 70 let.

Primorski policisti so končali preiskavo napada na informacijske sisteme. Prijavo so dobili pred dvema letoma iz srednje šole na območju Kopra. Eden od staršev dijakov naj bi  preko šolske aplikacije eAsistent poslal  najmanj  84 staršem dijakov in učiteljem dve sporočili s sumljivo datoteko. Ugotovili so, da gre za zlonamerno škodljivo programsko kodo oziroma virus.

Prevzel identiteto starša dijaka

Po prijavi je policija ugotovila,  da  je neznani  storilec neupravičeno  vdrl v osebni računalnik starša dijaka srednje šole, pridobil njegova uporabniška imena in gesla ter prevzel njegovo identiteto. Nato se je prijavil  v  šolsko  aplikacijo in s pošiljanjem sumljivih sporočil  poskušal  z  virusom  okužiti še ostale uporabnike eAsistenta.

Našli osumljenca

Po prvih  ugotovitvah je bilo jasno, da so za izsleditev in identifikacijo storilca potrebni  podatki  tujih ponudnikov različnih  informacijskih storitev. Podatki iz tujine so utemeljevali sum, da je kaznivo dejanje storil 18-letnik iz Ljubljane pri katerem je bila nato opravljena hišna preiskava in zasežen  osebni   računalnik. 

Vdiral še v druge računalnike

S  forenzično  preiskavo računalnika  niso  našli le  dokazov  o preiskovanem kaznivem dejanju. Ugotovili so, da  je  18-letnik uspešno vdrl še v najmanj 12 računalnikov oškodovancev na območju Slovenije.

Osumljeni  je  obiskoval  različne  spletne  klepetalnice,  v katerih se je predstavljal  kot  privlačno  mlado  dekle,  ki  išče  nove  prijatelje. Ob komunikaciji  z  naključnimi  sogovorniki je ponudil v prenos fotografije dekleta, ki pa je dejansko vsebovala virus, ki je okužil računalnik sogovornika in osumljenemu omogočila popoln dostop in nadzor  nad  računalnikom. 

komunikacija | Avtor: PU Koper PU Koper

 

Okužil 1200 uporabnikov

Da bi okužil večje števila obiskovalcev klepetalnice,  je  osumljeni  uporabljal  tudi  predpripravljen robotiziran program,  ki je samodejno iskal naključne  obiskovalce,  jim  pošiljal predpripravljena  sporočila  in  jih  napeljeval  k  prenosu virusa.  S preiskavo je bilo ugotovljeno, da je osumljeni s takšnim robotom  omogočil prenos virusa najmanj  1.200 uporabnikom spletnih klepetalnic.

Virus širil tudi na oglasniku

Očitno  je  bil njegov cilj okužiti  čim  večje število uporabnikov medmrežja, zato je uporabljal še druge tehnike okužbe z virusom. Tako je denimo na znanem spletnem oglasniku objavil več oglasov, v katerih je pod določenimi pogoji ponujal v dar elektronske naprave zabavne elektronike. Ob tem  je  obiskovalce oglasa napotil, da se za pridobitev darila prijavijo s priloženo  prijavnico,  katera pa je dejansko vsebovala virus.

Preslikal podatke in gesla ter oškodovance opazoval

Po  vdoru  v računalnike oškodovancev je osumljeni iz računalnikov večinoma preslikal  njihove  podatke: uporabniška imena in gesla – tudi za spletne  finančne  storitve,  spletne  pošte  itd.,  v  večini primerov je osumljeni tudi preko kamere na računalniku oškodovancev slednje opazoval, v nekaterih  primerih  je  tudi  zajel  fotografije oškodovancev in njihovega početja  za  računalnikom. 

oškodovanec | Avtor: PI Koper PI Koper

 

Presenečeni dojeli, da so žrtve vdora

Na  podlagi teh fotografij in drugih najdenih prometnih  podatkov  so  kriminalisti  identificirali in osebno obiskali 14 oškodovancev,  starih  od  16  do 70 let, z območja Slovenije, ki so šele v razgovoru  s  kriminalisti  presenečeni  dojeli,  da  so bili žrtve vdora v računalnike  in njihovo zasebnost. Nekateri oškodovanci so se prepoznali na fotografijah  in potrdili, da so imetniki uporabniških imen in gesel, ki so bila  najdena v osumljenčevem računalniku.

Imel pomočnika

S preiskavo elektronskih naprav osumljenca in nadaljnjim zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 18-letniku iz Ljubljane pri izvrševanju kaznivih dejanj  nudil  pomoč  17-letnik iz okolice Postojne. Slednji je osumljenemu predvsem  nudil  pomoč  pri pripravah zlonamernih škodljivih kod in razvoju tehnik za širjenje le teh po medmrežju.

Kaj sta pravzaprav hotela?

V  preiskavi niso ugotovili,  da bi si  osumljenca  pridobila premoženjsko  korist,  le  v  enem  primeru  je  osumljenec  od oškodovanca zahteval  plačilo  50  evrov, vendar je oškodovanec plačilo odklonil in si iz računalnika trajno izbrisal vse podatke. Osumljenca sta programsko opremo za upravljanje z zlonamerno škodljivo kodo pridobila  na  spletu  in  pričela  z  vdori v računalnike iz motiva osebne uveljavitve,  potrditev svojega znanja in nenazadnje tudi iz koristoljubja, kjer pa nista bila uspešna,  saj  je  bilo z aktivnostjo policije njuno ravnanje pravočasno odkrito in preprečeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.