Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

19-letnik umoril Mariborčana

Kazen mora biti vzgojna. Žurnal24 main
Kriminalisti so v soboto dopoldne izsledili in prijeli 19-letnega Ljubljančana, ki je osumljen, da je istega dne zgodaj zjutraj pred nočnim lokalom T-Club umoril 28-letnega Mariborčana.

Devetnajstletni moški iz Ljubljane je tako osumljen, da je v soboto zgodaj zjutraj pred nočnim lokalom T-Club na Gosposvetski cesti v Mariboru med pretepom z nožem do smrti zabodel 28-letnega Mariborčana Gregorja Moma. V soboto zvečer in v nedeljo so kriminalisti prijeli še pet mlajših moških iz Ljubljane in okolice, starih od 19 do 22 let, ki so prav tako sodelovali v pretepu, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Marjan Fank. Vsem šestim osebam je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje, prav tako pa je bilo opravljenih več hišnih preiskav, je dejal Fank. Po njegovih besedah so pet od šestih osumljencev danes dopoldne privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Devetnajstletnik je osumljen storitve kaznivega dejanja umora, drugi štirje pa kaznivih dejanj nasilništva in pomoči storilcu po storjenem kaznivem dejanju. Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil o kaznivem dejanju sodelovanja v pretepu za druge udeležence pretepa.

Osumljenci stari znanci policije
Večina od osumljenih je že bila obravnavana in kaznovana za raznovrstna kazniva dejanja. Glede podrobnih okoliščin tragičnega dogodka je Fank pojasnil, da je v soboto nekaj minut pred peto uro varnostnik T-Cluba obvestil operativno-komunikacijski center mariborske policijske uprave, da je bil pred lokalom zaboden moški. Na kraj so poslali reševalce, ki so poškodovanega Moma oskrbeli s prvo pomočjo, vendar je ta kljub temu pozneje umrl. Mom je bil neposredno pred dogodkom gost v lokalu. "S prvim zbiranjem obvestil so kriminalisti ugotovili, da je na stopnišču lokala prišlo do prepira med skupino neznanih fantov ter pokojnim in njegovim prijateljem. Do fizičnega obračunavanja v lokalu ni prišlo, saj sta v spor posegla varnostnik in reditelj tega lokala, ki sta skupino neznancev napotila iz lokala. Kmalu za njimi sta iz lokala prišla tudi pokojni in njegov znanec, zaradi česar je med njimi znova prišlo do prepira," je dejal Fank.

Po njegovih besedah je med prepirom eden od neznancev iz skupine odšel do osebnega avtomobila, ki je bil parkiran v bližini, in iz njega vzel večji nož, ga spravil pod oblačila in se vrnil pred lokal. Takrat je do njega pristopil Mom, pri čemer so ga vsaj štirje iz skupine neznancev napadli in ga začeli pretepati. Kot je dodal Fank, sta obračun poskušala preprečiti varnostnik in reditelj, vendar sta bila zaradi števila udeležencev in dinamike dogajanja pri tem neuspešna.

Zažgali tudi oblačila

Na območju mariborske policijske uprave se je letos zgodilo šest umorov, vsi pa so preiskani. © BOBO

 
Preiskava je pokazala, da je lastnik vozila omenjeni 19-letni moški iz Ljubljane in da je osumljen, da je zabodel pokojnega. Po Fankovih besedah so kriminalisti v nadaljnji preiskavi ugotovili tudi, da so osumljeni v okolici Ljubljane zažgali oblačila, ki jih je imel na sebi osumljeni umora. Prav tako so v gozdu skrili uporabljeno orožje, ki so ga kriminalisti nato našli. Večina od osumljenih je že bila obravnavana in kaznovana pretežno za premoženjska, v manjši meri pa tudi za kazniva dejanja s predznakom nasilja. "Motiv za storjeno dejanje je izključno spor med gosti lokala, saj se pokojni in osumljeni pred dejanjem niso poznali. Prav tako je izključena možnost, da bi do spora in poznejšega dejanja prišlo zaradi okoliščine, da je bil pokojni v preteklosti član navijaške skupine Viole. Tudi osumljeni ne pripadajo nobeni od navijaških skupin," je še poudaril Fank .

Kritike tudi na lokal T-Club
Po besedah direktorja mariborske policijske uprave Karola Turka je varnostna problematika Gosposvetske ceste v Mariboru vezana na "ozko koncentracijo večjega števila gostinskih lokalov" . Na majhnem območju je veliko število "problematičnih lokalov" , ki obratujejo dlje časa. T-Club ima odpiralni čas do prve ure zjutraj, kar pa je po Turkovih besedah lastnik stalno kršil in je bil lokal tako ponavadi odprt do pete ure.

Kot je pojasnil Turk, so mariborski policisti v T-Clubu letos izvedli 25 poostrenih nadzorov. Zaznali so 53 kršitev odpiralnega časa in o tem tudi obvestili tržno inšpekcijo, ter 31 kršitev javnega reda in miru. Med umorom sta bila v lokalu varnostnik in reditelj. Po Turkovem mnenju za lokal te vrste zgolj en varnostnik ne zadostuje. Mariborski policisti se bodo pogovorili z lastnikom lokala in mu predlagali določene varnostne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.