Slovenija > Črna kronika
4188 ogledov

23-letnica drsela 200 metrov po strmi zasneženi površini

Vogel meteo.si
Mlajša planinka je drsela približno 200 metrov po strmi zasneženi površini proti planini Razor, kjer se je nato ustavila negibna.

Policiste OKC PU Nova Gorica so  včeraj, 30. januarja ob 13.36 uri, obvestili, da se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor (Občina Tolmin) poškodovala planinka. 

"Policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica so ugotovili, da sta včeraj okoli 9. ure 37-letni planinec in 23-letna planinka odšla peš s planine Podkuk proti vrhu Vogla (1.922 m visok hrib)," razlaga Dean Božnik s PU Nova Gorica. "Do tja sta se pred tem pripeljala z osebnim vozilom. Od planine Razor sta pohodnika nadaljevala po planinski poti v smeri Vogla. Tam sta si zaradi zasnežene in deloma poledenele površine na planinske čevlje dodatno obula t.i. urbane derezice, ki pa so namenjene za hojo predvsem po ravnem oz. urbanem okolju in ne za hojo po zaledenelih in zasneženih površinah v zahtevnem gorskem okolju."

Tik pod vrhom sta se obrnila

Tik pod vrhom Vogla (približno 150 metrov pred vrhom) sta se zaradi močnega vetra obrnila in pričela s spustom po drugi smeri oz. terenu, kjer planinska steza poteka proti Žabijskem Kuku (1.844 metrov visok vrh) oz. planini Razor. "Pri hoji sta si pomagala vsak z eno pohodno palico," razlaga Božnik. "Omenjena steza je pokrita s tanko plastjo ledenega snega, po vrhu pa je še nekaj centimetrov  svežega snega. Po približno 50 metrih oz. okoli 13.20 uri je 23–letni  pohodnici, ki je hodila le nekaj metrov za njenim prijateljem, na poledenelem in strmem pobočju zdrsnilo: med drsenjem se je nekajkrat tudi zakotalila."

Mlajša planinka je drsela približno 200 metrov po strmi zasneženi površini proti planini Razor, kjer se je nato ustavila negibna (nekaj minut je bila v nezavesti). "Do nje je pristopil njen prijatelj in ji pomagal, nato pa je zaradi slabega signala odšel do bližnjega grebena, kjer je na pomoč poklical reševalce," še razlaga Božnik. "Kasneje so na kraju posredovali poleg policistov gorske policijske  enote tudi reševalci GRS Tolmin, po nudeni pomoči na kraj pa so poškodovano planinko z vojaškim helikopterjem odpeljali na  nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center."  Po prvih ugotovitvah zdravstvenih delavcev je bila 23-letna planinka predvidoma  lažje poškodovana (utrpela je udarec v glavo in druge dele telesa ter površinske poškodbe – odrgnine).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • itconsua 08:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks