Slovenija > Črna kronika
3274 ogledov

27-letnik vodil posel z lažnimi potrdili

Irfan Beganović PU Ljubljana
Prek lažnih profilov na Facebooku prodajal lažna potrdila.

Policijska postaja Ljubljana Center je zaključila preiskavo kaznivih dejanj ponarejanja listin, ki so jo začeli leta 2016. V preiskavi se je izkazalo, da je imel 27-letni državljan Bosne in Hercegovine, z urejenim statusom za bivanje v Sloveniji, v letih 2016 in 2017 v uporabi več lažnih Facebook profilov. Prek teh profilov je ponujal in prodajal lažna potrdila o vpisu. Za posamezno potrdilo je od kupcev zahteval od 80 do 200 evrov in si tako pridobil nekaj manj kot 10.000 evrov. 

V predkazenskem postopku so policisti opravili več kot 200 razgovorov z različnimi osebami, bili so na sedežih različnih servisov in uspešno zavarovali dokaze za več kot sto primerov dejanja ponarejanja listin. 

Na območju Vrhnike so 7. marca osumljencu odvzeli prostost. Na podlagi odredbe sodišča so izvedli preiskavo stanovanja, avtomobila in osebno preiskavo. Zasegli so mu telefon, računalnik, multifunkcijsko napravo in več bianko obrazcev različnih srednjih šol.  Zasegli so mu tudi seznam oseb z osebnimi podatki. 

Policijska preiskava še ni v celoti zaključena. Preiskava se bo osredotočila na osebe, ki so od osumljenca pridobile omenjena potrdila in jih uporabili kot prava, da so z njimi dokazovali status dijaka oziroma študenta. Kot je dejal Beganovič, je takih oseb okoli 150. 

Kje je osumljeni dobil potrdila, bo znano po analizi podatkov. So pa osumljencu zasegli listine, ki izkazujejo, da je tudi sam v Sloveniji lažno pridobil status dijaka in študenta. Predkazenski postopek v tej zadevi še teče. 

Za kaznivo dejanje ponarejanja listin, hranjenja ali rabe takih listin je zagrožena kazen treh let zapora. Osumljenec je trenutno v priporu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 13:05 21.marec 2018.

    Preiskava se bo osredotočila na osebe, ki so od osumljenca pridobile omenjena potrdila. A manemoj, kaj pa če bi se še na tiste ki so mu dali bianco potrdila? Aja res tisti so verjetno člani SVIZa