Slovenija > Črna kronika
1399 ogledov

28-letni Slovenec vodil združbo tihotapcev migrantov

tihotapljenje migrantov
1/7
PU Koper
Mednarodna kriminalna združba je od aprila tihotapila nezakonite migrante čez ozemlje držav jugovzhodnega Balkana v EU.

Sodelavci policij iz Slovenije, Hrvaške, Italije, BiH in Europola so uspešno zaključili preiskavo delovanja mednarodne kriminalne združbe. Ovadili so 10 oseb, med njimi štiri Slovence, ki jim očitajo najmanj 24 primerov prevažanja migrantov čez mejo.

Na današnji skupni novinarski konferenci v Kopru so predstavniki naštetih policij predstavili nekaj podrobnosti mednarodne preiskave ter statistike dogajanja na področju migracij. Slovenska policija zaznava povečano število kriminalnih družb, ki delujejo na področju tihotapljenja migrantov, je danes povedal vodja oddelka za kriminalne združbe na Generalni policijski upravi Uroš Lavrič.

Kriminalno združbo sestavljajo 28-letni  državljan  Slovenije  z  območja UE Piran (organizator tihotapljenj in izvajalec predhodnic vozilom, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje), 28-letni  državljan Srbije, ki je neprijavljen bival na območju Portoroža (vodič ilegalnih prebežnikov preko državne meje), 37-letni   državljan Slovenije z območja Portoroža (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 22-letni  državljan  Srbije,  ki  je neprijavljen bival na območju Portoroža (predhodnica vozilom, s katerimi se je izvajalo tihotapljenje), 21-letni državljan Srbije, ki je neprijavljen bival na območju Portoroža (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 36-letni državljan Srbije, ki je neprijavljen bival na območju Portoroža (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 37-letni državljan Srbije, ki je neprijavljen bival na območju Portoroža (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 27-letni državljan Hrvaške, ki je neprijavljen bival na območju Portoroža (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 43-letni državljan Slovenije z območja Kopra (prevoznik ilegalnih prebežnikov), 24-letni državljan Slovenije z območja Domžal (prevoznik ilegalnih prebežnikov).

Čez mejo prepeljali najmanj 150 ljudi

Policije več držav so v danes predstavljenem primeru združile moči tudi na podlagi divjega zasledovanja Slovenca, ki je v najetem avtomobilu prevažal tri Iračane, in so ga italijanski mejni policisti prijeli v centru Trsta. Kot je povedal vodja koprskih kriminalistov Dejan Jurič, je v kriminalni združbi sodelovalo najmanj 10 oseb, vodil pa jo je 28-letni Slovenec doma z območja Pirana.

tihotapljenje migrantov | Avtor: PU Koper PU Koper

Kot je povedal Jurič, so v preiskavi zbrali dovolj dokazov o opravljenih nezakonitih prehodih za najmanj 150 pribežnikov iz Sirije, Iraka, Irana, Eritreje in Afganistana. Spisali so ovadbo za 24 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, eno kaznivo dejanje s področja drog in eno kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Prijeli so 150 pribežnikov, ki so mejo prestopili nezakonito, sedem osumljenih je v priporu.

Računali do 3000 evrov na osebo

Migranti so mejo najpogosteje prečkali na območju doline Dragonje, Jelšan in Babnega polja. Tihotapci so jim za "komplet opravljeno pot" iz Srbije do Italije računali do 1500 do 3000 evrov na osebo. Ob uspešno opravljenem poslu bi kriminalna združba lahko zaslužila do 450.000 evrov, je še naštel Jurič.

Lavrič je izpostavil "brezkompromisno ravnanje tihotapcev" v zadnjem času. Ti po navedbah Lavriča v postopkih s policijo z nevarno vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola ali pretiranim številom migrantov v vozilih spravljajo v nevarnost migrante. Samo v zadnjem mesecu so zabeležili šest primerov večjih prevozov migrantov, ko je prevoznik prevažal od 24 do 38 tujcev.

Letos so policisti prijeli 379 tihotapcev ilegalnih migrantov, od katerih je bil zoper 312 odrejen pripor. Število kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države se je v obdobju od januarja do oktobra 2019 povečalo glede na lansko primerljivo obdobje za 71 % (365/213).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miki14 17:36 21.oktober 2019.

    Pa ovaj slovenac...lici na siptara!

  • perhan63 16:48 21.oktober 2019.

    enostavno 30 let zapora pa se bodo nehale takele stvari