Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

39-letnik delavce vabil v Slovenijo

lisice Shutterstock
Skupina novomeških policistov je uspešno zaključila večmesečno preiskavo in odvzela prostost 39-letniku, ki je prek svojega podjetja organiziral nezakonito priseljevanje državljanov Kosova.

Devetintridesetletnik je namreč z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih – tujcih, na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v letih 2008 in 2009 vlagal prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Kot samostojni podjetnik je sestavil, podpisal in potrdil najmanj štiriindvajset lažnih pogodb o zaposlitvi.

Prišli v Slovenijo, vendar niso delali

Devetintridesetletnik je prek svojega podjetja oziroma kot samostojni podjetnik z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih tujcih na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v letih 2008 in 2009 vlagal prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Osumljenec je kot samostojni podjetnik sestavil, podpisal in potrdil najmanj štiriindvajset lažnih pogodb o zaposlitvi.

Nato je lažne vsebine pogodb na Zavodu za zaposlovanje overil, čeprav je vedel, da tujci dejansko ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela. Na podlagi pridobljenih delovnih dovoljenj in podanih vlog je upravna enota tujcem izdala dovoljenja za prebivanje, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Tako je najmanj štiriindvajsetim državljanom Kosova omogočen vstop na ozemlje Slovenije in prost prehod notranjih mej držav članic Evropske unije.

Pot nadaljevali

Državljani Kosova sicer brez vizuma oziroma dovoljenja za prebivanje ne morejo vstopiti v schengenski prostor. Tujci so po prihodu v Slovenijo opravili prijavo začasnega prebivanja oziroma so takoj po prihodu v Slovenijo pot nadaljevali v različne evropske države in tam nezakonito bivali (Belgija, Nemčija, Francija, Švica). Več tujcev je tihotapilo mamila, ponarejalo listine, nekateri pa so dalj časa preživeli v avstrijskih, madžarskih in švicarskih zaporih.

Policisti s preiskavo nadaljujejo, so pa že marca k preiskovalnemu sodniku privedli 45-letnega osumljenca osemdesetih kaznivih dejanj, ki je prek svojega podjetja prav tako organiziral nezakonito priseljevanje državljanov Kosova. Preiskovalni sodnik je za osumljenca odredil pripor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.