Slovenija > Črna kronika
21130 ogledov

92-letni Pepci vzela dom, zdaj hoče še najemnino

Jožefa Curk-hiša Osebni arhiv Jožefa Curk se bori še za pol svoje hiše.
Saj ni res, pa je: Solkanka Jožefa Curk se mora v svoji visoki starosti boriti za dom, ki ga je ustvarila skupaj s pokojnim možem. Pravnica Irena Aš Gradecki pa zdaj zahteva še najemnino.

Jožefa Curk, vsi, ki jo poznajo, jo kličejo Pepca, bo v petek dopolnila 92 let. V tej častitljivi starosti se mora boriti za lastno hišo, saj ji jo je polovico vzela od nje dobrih 30 let mlajša Novomeščanka Irena Aš Gradecki, kar pa ji še ni dovolj.

Jožefa Curk | Avtor: osebni arhiv V petek bo dopolnila 92 let. osebni arhiv
Za sodne zadeve Curkove skrbi njena dolgoletna prijateljica Marjana Remiaš, ki nam je tudi predstavila srce parajočo zgodbo. Jožefa je v rani mladosti iz rodne Jarenine pri Šentilju odšla s trebuhom za kruhom v Kanado in v Torontu spoznala Ivana Curka iz Vrhpolja pri Vipavi. Poročila sta se, ko je on sredi 80-let prejšnjega stoletja zbolel za rakom, pa se odločila za vrnitev v domovino. Leta 1988 sta se vselila v hiško v Solkanu.

Prosila sta jo za pomoč

Težave so se začele potem, ko sta se pred dobrimi 15 leti v Krkinih toplicah v Strunjanu prvič srečala z Aš Gradeckijevo. Ker so se dobro razumeli, njuna nova znanka pa je še pravnica, zaposlena je bila v Krki, sta jo prosila za pomoč pri urejanju meje s sosedi. 

"K nama je prihajala približno dvakrat na mesec in vsakič sva ji za 'papirje za mejo' dajala po 300 ali 400 evrov na roke, v gotovini, brez podpisov in brez zaznamkov, saj sva ji popolnoma zaupala. Tudi vse papirje, ki jih je bilo vedno veliko, sva podpisovala, ne da bi jih brala, v popolnem zaupanju do Irene. Tako je bilo vse do Ivanove smrti. Četudi bi bila meja zlata in papirjev ogromno, bi jih v vseh teh letih morala zaključiti. A vsega tega se tedaj z možem nisva spraševala, saj nama je bila prijetna zavest, da nekdo skrbi za najine 'pravne zadeve'," so bile Pepčine izkušnje.

Hiša ni bila več njena

Nekaj tednov po Ivanovi smrti maja 2015 je Curkova izvedela, da hiša ni več njena: "Aš Gradeckijeva mu je na smrtni postelji v bolnišnici dala podpisati novo oporoko, v kateri je bila edina dedinja ona, meni pa je med vsemi papirji za mejo s sosedi dala podpisati kupoprodajno pogodbo, po kateri je mojo polovico hiše od mene kupila za 60.000 evrov, ki naj bi mi jih prinesla na dom v gotovini, v bankovcih po 500 evrov in sicer 6. junija 2014. Hišo sva imela od nekdaj napisano vsak na pol."

Curkova prizna, da je neuka pri pravnih zadevah, in tako je bila pač zavedena. Tistih 60 tisočakov pa po svojih besedah ni nikoli videla. Tudi Ivanova sestrična Ljuba Poljšak je na sodišču pričala, da je bila tistega 6. junija pri Pepci cel dan, a Aš Gradeckijeve ni videla.

Sodnik pravdnega oddelka v Novi Gorici je odločil, da je oporoka ponarejena in priznal prvotno, ki jo je Ivan napisal leta 2011. Po njem je tako Curkova dobila nazaj polovico hiše po njem, svoje pa ne: po civilni sodbi njena polovica še vedno pripada Aš Gradeckijevi.

Neprestano je bolna

Jožefin pooblaščenec Franci Matoz je takrat zoper slednjo vložil kazensko ovadbo za poskus goljufije in ponarejanje listin. Na okrožnem sodišču v Novi Gorici je bila spoznana za krivo in obsojena na pogojno kazen, 22 mesecev zapora s preizkusno dobo dve leti, ter plačilo slabih 4000 evrov, a se je pritožila in uspela: koprsko višje sodišče jo je decembra lani razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje nižjestopenjskemu.

V Novi Gorici pa se sojenje ne premakne nikamor: v enem letu je odpadlo najmanj pet narokov, enkrat zaradi protesta sodnikov, v vseh ostalih primerih pa se je Aš Gradeckijeva opravičila, da je na bolniškem staležu.

Pepca se seveda dalje bori za svojo polovico hiše. Odvetnik Matoz  je zahteval obnovo postopka, ker naj bi se dokopal do novih dokazov. Aš Gradeckijeva, ki naj bi bila ob nakupu v minusu, si je menda 60.000 evrov sposodila neverjetno hitro, v enem dnevu od svojih prijateljic. Sin ene od posojilodajalk je namreč pridobil pisne dokaze z navodili za pričanje na sodišču v zvezi z izposojo denarja, ki govorijo o tem, da je Aš Gradeckijeva prijateljici obljubila nagrado, če bo pričala, da si je izposodila denar. Prav tako si po njegovih besedah Aš Gradeckijeva ni izposodila denarja od drugih, menda svojih prijateljic, in tudi ni Curkovi prinesla kupnine.

Tudi v Novo mesto je ni

A tudi v obnovitvi postopka vse stoji, nam je povedala Remiaševa: ta mesec sta odpadla dva naroka, eden zaradi bolezni sodnice in drugi bolezni Aš Gradeckijeve.

"Pepca je vsega sita. Uničuje jo počasnost okrožnega sodišča, ki ne prevzame pobude in ugotovi, zaka Irena Aš Gradecki stalno manjka, uničujejo jo njene nove tožbe in s tem povezani stroški," je dodala Remiaševa. "Da jo tisti, ki ji že vsa leta pomagamo, razveselimo, smo župana Nove Gorice Sama Turela, sicer nekdanjega direktorja tamkajšnjega okrožnega sodišča, povabili, da jo obišče za rojstni dan."

A to ni vse: Aš Gradeckijeva zdaj od Pepce, tako Remiaševa, zahteva plačilo najemnine za bivanje v polovici hiše, ki pravno pač ni njena. Neuradno naj bi šlo za 8.000 evrov, verjetno je treba prišteti še obresti.

Ob tem Aš Gradeckijeve ne čakajo obravnave samo na novogoriškem sodišču, temveč tudi na novomeškem. Toda prejšnji teden je na predobravnavni narok zaradi očitane tatvine ni bilo. Ker je pač bolna. Že v preteklosti smo jo tudi kontaktirali, a nas je nazadnje hitro odslovila: "Bi midva kar zaključila, a ne?"

Komentarjev 18
  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 12:54 22.februar 2024.

    Ta gospa je kot "svetovalka" spravil ob vse toliko naivnih ljudi po Sloveniji, da bi že zdavnaj morala dobiti dosmrtno ječo. Njena žrtev je bila tudi moja sestra. Ljudje očitno nič ne berejo, poslušajo....očitno pa z lahkoto nasedajo Barabam vseh ...prikaži več vrst. Se moramo resno vprašati, kaj delajo organi pregona. Oni najprej vprašajo, če je oseba bila prištevna.ali je imela skrbnika. Na koncu pokažejo še na njen podpis i s tem je zadeva zanje zaključena. Po možnosti tudi...............

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 16:34 21.februar 2024.

    Za goljufijo sta vedno potrebna vsaj dva. Tretji pa je Matoz, hehehe.

  • dolenjc_K 13:10 21.februar 2024.

    Poznana goljufivka po vsem mestu, tudi po več trgovinah so jo že dobili s pomočjo videonadzora, prijatelja oškodovala za stanovanje, ko ima obravnave katere odpadejo zaradi 'njene bolezni' - pa skače po mestu. Tudi iz službe so jo vrgli zaradi ...prikaži več ponarejanja, na žalost ima pa sedaj še sp - oskrba na domu za onemogle - pazite je se!!!