Slovenija > Črna kronika
12261 ogledov

Afera Stožice: župan Janković se je pofočkal na sodišču in šel na sestanek

Zoran Janković D. M.
Ljubljanski župan Zoran Janković danes pred vrati ljubljanskega okrožnega sodišča novinarjem ni dal izjave, le na vprašanje, ali verjame v pravico, je kratko odgovoril "Vedno". Pravično pa mora sodnica Mojca Kocjančič razsoditi v zadevi Stožice, to naj bi storila še ta mesec.

Tožilki specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec očitata županu Zoranu Jankoviću zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja športno-trgovskega centra Stožice, pri čemer naj bi mu pomagali soobtoženi Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), nekdanji direktor JP Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, Roman Jakič, bivši obrambni minister, v času domnevnih kaznivih dejanj pa direktor Zavoda Tivoli, takratni vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc in direktor projekta gradnje športnega parka Stožice Andrej Lavrič.

Sporni najem parkirnih mest

Potem ko na predobravnavnem naroku marca 2020 nihče ni priznal krivde, se  je novembra 2021, več kot devet let po hišnih preiskavah, začela glavna obravnava. Obramba je trdila, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje in da je bila podpisana pogodba za objekt v celoti (na ključ), vse količine, ki jih tožilstvo očita, pa da so bile stvar izvajalcev oziroma zasebnega partnerja. Za tožilstvo je sporna sklenitev pogodbe med MOL in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi podjetju omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov.

Občina naj bi s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna (1,4 milijona evrov) in evropskih sredstev (slabih osem milijonov). Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

Blanka Žgajnar in Bojana Podgorelec prav tako očitata, da so bili uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini okoli 3,4 milijona evrov, čeprav da se je občina glede tega že prej sodno poravnala z družbo SCT. Da investicija ni zaključena, naj bi kazalo tudi to, da občina in Grep v času zahtevka na ministrstvo še nista vzpostavila etažne lastnine. Glede opravljenih del pa tožilstvo trdi, da so v prijavi ministrstvu izkazovali za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih.

Za izvedenca vse po pravilih

Sredi maja se je sojenje formalno začelo znova, ker so od prejšnjega naroka minili več kot trije meseci, obtoženi pa so znova zanikali krivdo. Takrat je sodni izvedenec gradbeništva oziroma gradbenih objektov Andrej Cehtl povedal, da lahko glede na razpoložljive dokumente z veliko verjetnostjo potrdi, da je bil stadion Stožice 15. oktobra 2010 zgrajen na podlagi ustrezne upravne dokumentacije, da je bil skozi postopek pridobivanja odločbe o poskusnem obratovanju preverjen in da je prestal preizkus vseh elementov dokončanja objekta, ki mu je v poskusnem obdobju omogočalo ustrezen monitoring ter pozneje pridobitev pravnomočnega uporabnega dovoljenja.

Trojica zavrnila pričanje

Za danes so na sodišče povabili tri priče. Mirko Bandelj se je opravičil, da je zaradi operacije hospitaliziran v Celju, pa tudi če ne bi bil, ne bi pričal, saj kot tedanji odvetnik  ene od obravnavanih družb tega ni zavezan storiti. Tudi Jadranka Dakić in tedanja direktorica urada za kohezijsko politiko iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Mateja Čepin sta zavrnili pričanje, saj sta v zadevi Stožice prav tako v predkazenskem postopku in bi se s svojo izpovedjo lahko obremenili.

V nadaljevanju je sodnica Mojca Kocjančič prebrala in predvajala posnete izjave prič s prejšnjih narokov, a teh niso poslušali vsi obtoženi. Najprej se je zaradi pomembnega sestanka opravičil župan Janković, ki mu je sicer treba priznati, da vestno hodi na obravnave, sledila sta mu še dva soobtožena, enemu se je mudilo na sejo nadzornega sveta, drugemu na poslovno srečanje.

Komentarjev 51
  • Plavi-mil 13:13 14.junij 2023.

    Ker lahko, saj se mu pravosodna ministrica meče okoli vratu, to vse pove.

  • a0a00f39e817d67fe2684868c4e710c9609706fe 08:55 14.junij 2023.

    V takih primerih se vidi, kako sposobno sodstvo in politiko imamo, ker nekateri si lahko dovolijo vse.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:18 14.junij 2023.

    Kultura se deli na tem portalu na dva dela.Kaj vam je,vsi moramo držati skupaj,ne pa da se pljuvamo,vlada pa uživa v tem,da nismo složni,kdaj boste to dojel,pametnjakovići