Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Amerika še ne kliče

mihael karner Žurnal24 main
Izročitev Karnerjev. Konec meseca bo sodišče v Celovcu spet odločalo o njuni selitvi v Ameriko.

Deželno sodišče v Celovcu bo 27. julija znova preverilo, ali obstajajo dovolj utemeljeni razlogi, da Avstrija sodišču v Združenih državah Amerike (ZDA) izroči Ljubljančana Alenko in Mihaela Karnerja.

Z nezakonito prodajo prepovedanih poživil naj bi zaslužila več kot 40 milijonov evrov, zaradi česar ju je avstrijska specialna policija konec lanskega leta aretirala v njuni vili v Bad Kleinkirchheimu. “To ne bosta običajna obravnava in zaslišanje, zato tudi ne vem, ali ju bo sodišče sploh vabilo, naj takrat prideta v Celovec,” pojasnjuje zagovornik Karnerjevih Roland Grilc.

Pritožba še v Evropo

Odločitev, da se omenjena državljana Slovenije izročita ZDA, je pravnomočna. Postopek izročitve pa dalje vodi sodišče v Celovcu,” dodajajo na ministrstvu za pravosodje na Dunaju. ZDA sicer še niso določile skrajnega roka, ko bi morala Karnerjeva pripotovati k njim. O zahtevi ZDA, kjer jima želijo začeti soditi sami, bo medtem presojalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Pred skoraj dvema tednoma smo vložili pritožbo zaradi kršitev pravic zakoncev Karner. Štirideset let zapora, kolikor je zagroženo za to, kar se jima očita, v ZDA, je povsem nesorazmerna kazen z do tremi leti zapora, kolikor je zagrožena kazen v Avstriji. Poleg tega pa ju je avstrijsko sodišče že leta 2006 za to, kar se jima zdaj očita, opralo krivde. Dvakrat pa jima ni mogoče soditi za isto kaznivo dejanje,” pravi Grilc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.