Slovenija > Črna kronika
1322 ogledov

Aretirali slovenskega hekerja

Žurnal24 main
Iz FBI so sporočili, da so pred desetimi dnevi v Mariboru aretirali 23-letnega Slovenca z vzdevkom Iserdo. Aretacijo so potrdili tudi slovenski policisti.

Namestnik direktorja ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) za spletni kriminal v Washingtonu Jeffrey Troy je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočil, da so pred desetimi dnevi v Mariboru aretirali 23-letnega Slovenca z vzdevkom Iserdo, ki naj bi bil avtor virusa, s katerim se je po svetu okužilo 12 milijonov računalnikov.

Podrobnosti v petek
Slovenska policija pa je pojasnila, da bodo podrobnosti pojasnili na novinarski konferenci predvidoma v petek, na kateri bodo sodelovali tudi predstavniki FBI. So pa na policijski upravi pojasnili, da je hekerja aretirala slovenska policija, saj agentje FBI oziroma katerikoli drugi policisti, razen slovenskih, v Sloveniji nimajo policijskih pooblastil. V Sloveniji lahko osumljencu kaznivega dejanja odvzamejo prostost samo slovenski policisti.

Izpuščen ob varščini
FBI pravega imena Slovenca ni objavil, Troy pa je dejal, da so ga po aretaciji izpustili na prostost ob plačilu varščine. Gre sicer za hekerja, ki je kriminalce opremil z orodjem za izvajanje zločinov. Iserdo naj bi bil namreč avtor računalniških programov, ki se uporabljajo za krajo podatkov oziroma vdor v baze podatkov, in jih je prodajal za od 500 do 1300 dolarjev na program.

Mednarodna mreža
Svoj program naj bi med drugim prodal tudi Špancem. Španska policija je pred petimi meseci aretirala tri kriminalce, ki so ustvarili tako imenovani Mariposa botnet. Gre za mrežo računalnikov, ki jih kriminalci "ugrabijo" in uporabijo za vdore v sisteme, ne da bi lastniki računalnikov za to sploh vedeli. To omrežje naj bi od decembra 2008 kradlo podatke polovici podjetij s seznama Fortune 1000 in 40 velikim bankam.

In vse to naj bi omogočil tudi slovenski računalniški "genij". Troy je sicer napovedal še več aretacij, in to ne le v Španiji in Sloveniji. V preiskavi sodelujejo številni tuji in ameriški zvezni policisti, med drugim slovenski in španski, ter posebne delovne skupine in ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.