Slovenija > Črna kronika
121 ogledov

Balkanski bojevnik: prisluhni niso prišli na vrsto

Tožilki Blanka Žgajnar, mateja Gončin Benjamin Kovač
Balkanski bojevnik. Obdolženi so danes znova sedli na zatožno klop. Posnetkov prisluhov pogovora med domnevnimi člani preprodajalske združbe niso poslušali.

Na današnjem nadaljevanju sojenja v zadevi Balkanski bojevnik, ki traja od maja, bi morali predvajati posnetke prisluhov pogovorov med domnevnimi člani preprodajalske združbe, vendar do tega ni prišlo, saj so zagovorniki obtoženih več ur predstavljali večinoma že znane argumente za izločitev dokazov. Obramba namreč vztraja, da so srbski dokazi pridobljeni nezakonito.

Predsednik senata Gorazd Fabjančič je obe strani v ponedeljek obvestil o nameri, da bi danes obravnavali prisluhe. A je eden od dveh zagovornikov prvoobtoženega Dragana Tošića, odvetnik Marko Bošnjak, že takoj po začetku obravnave nasprotoval izvajanju dokazov, pridobljenih na podlagi srbskih odredb.

Bošnjak je v uri in pol trajajočem pojasnjevanju ugotavljal, da je ukrepe v Srbiji izvajala srbska varnostno-obveščevalna agencija oziroma Bia, čeprav po dokumentih Sveta Evrope varnostno-obveščevalne službe ne smejo imeti nikakršnih pristojnosti pri pregonu kriminalitete, temveč je za to pristojna policija, je dejal. Večkrat je omenil tudi Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki naj bi jo kršili organi pregona. Opozoril je namreč, da so domnevnemu sodelavcu slovenske skupine obtoženih Željku Vujanoviću v Srbiji prisluškovali dlje, kot je sploh dovoljeno.

Po vseh teh pojasnilih za izločitev dokazov je zagovornik Dragana Beljkaša, odvetnik Saša Ravnik, ocenil, da so prišli do prelomnice, ko mora sodišče odločiti o zakonitosti dokazov. Obramba izločitev dokazov namreč zahteva že od prvega naroka 10. maja.

Senat se je na posvetovanje umaknil tudi danes, vendar je odločitev ista kot pred pol leta, torej da se o dokazih lahko odločijo do konca dokaznega postopka. Po Fabjančičevih besedah trenutno še ne razpolagajo z vsemi dokazi.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden

Ker so imeli zagovorniki obtoženih pripombe tudi na zaslišanje policijskega koordinatorja pred dvema tednoma, jih je sodnik pozval, naj svoje pripombe pisno predložijo v treh dneh. Prav tako je Fabjančič tožilstvu naložil, naj posreduje specifikacije telefonskih prisluhov, hkrati pa mora sodišče počakati tudi na prevod določene italijanske dokumentacije. Zaradi naštetih razlogov je sojenje v četrtek odpovedano, nadaljevali bodo prihodnji torek.

Predvajati so želeli srbske dokaze

Na eni zadnjih obravnav je pričal policijski koordinator, ki je pojasnil, da so do prvih podatkov prišli jeseni leta 2008 na podlagi pisanja italijanskih medijev, ko so slovenskemu državljanu v Italiji zasegli večjo količino kokaina. Kriminalist, ki je na vprašanja odgovarjal s tajne lokacije, zakrit, s popačenim glasom in prek videopovezave, okoliščin pridobivanja domnevnih dokazov o spornih poslih domnevne Tošićeve združbe ni razkril.

Od januarja 2009 so izvajali tajna opazovanja in prisluškovanja, prisluhe pa so snemali tudi organi pregona drugih držav. Tako naj bi na sodišču predvajali pogovor med tako imenovanim kraljem kokaina Darkom Šarićem in domnevnim vodjo slovenskega dela narkokartela Draganom Tošićem, poroča STA. Obramba sicer že od začetka sojenja opozarja na to, da so srbski dokazi nezakoniti, in zahteva njihovo izločitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.