Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Bančnik spregovoril o nakazilih

patria oklepnik bobo Žurnal24 main
Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v zadevi Patria. Danes je bil zaslišan le bančnik Emil Czernetz. Druga priča Hans-Peter Wilhelmer se je opravičil zaradi procesa v Avstriji.

Na sojenje pa nista prišla niti obtožena Walter Wolf in Janez Janša, saj naj bi Janša imel neodložljive obveznosti.

Edini, ki je danes pričal, je bil bančnik Emil Czernetz, nekdanji uslužbenec Steiermärkischen Bank und Sparkasse v Lipnici. Povedal je, da je leta 2007 k njemu prišel Wolf, ki je želel nakazati 700 tisoč evrov, vendar jih ni mogel, saj ni imel urejenih vseh pogodb. V Avstriji moraš po zakonu pokazati, kje si denar dobil. Zato se je odločil, da denar prenakaže prek podjetja. Kasneje pa naj bi Riedel iz tega računa dvignil 300 tisoč evrov.

Naj vas spomnimo

Sojenje peterici obtoženih – predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.

Po uvodnih zapletih zaradi zahteve tožilstva po izločitvi dokazov in sodnice se je sojenje pozno jeseni nadaljevalo z branjem obtožnega predloga ter zagovori obtoženih. Sledila so zaslišanja prič iz Slovenije. V začetku februarja se je sojenja po večmesečni odsotnosti zaradi bolezni udeležil tudi Walter Wolf, ki je tako kot obtoženi pred njim očitke tožilstva ostro zavrnil.

Komentarjev 1
  • dragec 17:54 18.marec 2012.

    Janša je pošten politik!!!!!