Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Banko oškodovala za vsaj 10 milijonov

denar bankovci evri kovček Shutterstock
Kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in povzročitve več milijonov evrov premoženjske škode kazensko ovadili dve osebi v vodstvenem organu ene od bank, ki poslujejo na Gorenjskem.

Kranjski kriminalisti so preiskovali sume storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev. Za obe kaznivi dejanji je zagrožena zaporna kazen do osem et.

Kriminalisti so ugotovili, da sta osumljenca v nasprotju s predpisi, ki urejajo bančno poslovanje, in v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja prek korporacije, ki se ukvarja s kovinskopredelovalno dejavnostjo, omogočila desetmilijonsko obvodno financiranje ljubljanske holdinške družbe in pridobitev protipravne premoženjske koristi tej družbi.

Holdinška družba posojila namreč ne bi dobila, ker je banka že pred tem poslom do skupine povezanih oseb, v kateri je bila tudi ta družba, skoraj dosegla zgornjo mejo svoje dopustne izpostavljenosti. Če pa bi bil ta posojilni posel formalno sklenjen s to ali katero od drugih družb v skupini, bi bila zakonsko še dopustna izpostavljenost do te skupine znatno presežena.

Korporaciji, ki je bila samo vmesni člen, da se je zagotovilo navidezno zakonito poslovanje banke, sta osumljenca zagotovila še, da ne prevzema nikakršnega rizika iz naslova tega posojilnega razmerja, potem pa sta po nastanku insolventnosti holdinške družbe s ponarejanjem in uporabo ponarejenega vrednostnega papirja dolg, ki je presegel deset milijonov evrov, terjala od te korporacije.

S kaznivim dejanjem sta osumljenca banko oškodovala za najmanj deset milijonov evrov.

Komentarjev 2
  • Oxxo 14:47 31.december 2013.

    1. Poudarek je na zagroženi kazni DO (!!!) 8 let... 2. Obsodba -poudarek je na- ČE bo uspešna ne bo višja od 4 let. Več dobi skoraj lopov, ki (lačen) ukrade žemljo .3. Kater navadni smrtnik v 4 ...prikaži več letih "zasluži" 10 MIO €?4. Vzeti jima itak ne bodo mogli nič - ker sta "reveža".In potem bo Alenčica & CO (spet) trosila puhlice... kako smo pred zakonom vsi enaki...

  • zdrej 12:34 31.december 2013.

    Ne vidim, v čem je tu problem. Aja, v nesposobnosti bank? Banka je dala posojilo pravni osebi B, ki je dala to naprej pravni osebi A. Banka z pravno osebo A nima več nobene povezave, medtem, ko pravna oseba B ...prikaži večB mora po pogodbi ta sredstva vrniti. Tukaj potem ne smejo več veljati takšni izgovori da oseba B ne prevzema odgovornosti. Mogoče res "ne rabi" prevzemati odgovornosti, mora pa vrniti denar kako ve in zna. Ker pa temu ni tako, pa smo sedaj v takšni situaciji, v kakšrni smo.