Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Belgija: prodaja otroka ni kaznivo dejanje

Rojstvo otroka. Shutterstock
V Belgiji se je začelo sojenje tamkajšnjemu paru, ki je leta 2008 za 7500 evrov prodal otroka nizozemskemu paru. A, pozor! Razlog za sojenje ni prodaja otroka, temveč poneverba rojstnega lista otroka.

Biološka starša Otroka J, kot so otroka imenovali tamkajšnji mediji, se morata namreč na sodišču zagovarjati zaradi goljufije in poneverbe otrokovega rojstnega lista.

Ko je namreč Belgijka, ki prihaja iz mesta Ghent, izvedela, da je noseča, se je skupaj z možem, s katerim sta takrat že imela enega otroka, zaradi finančnih težav odločila, da bosta novorojenega otroka prodala. Na oglas, ki je bil objavljen na spletni strani, namenjeni posvojitvam, se je javil par iz Nizozemske in otroka tudi kupil za 7500 evrov.

Belgijka se je nato, ko je prišla v porodnišnico, identificirala pod imenom Nizozemke. Dan po porodu pa je na parkirišču pred porodnišnico otroka predala nizozemskemu paru.

Prodaja otroka ni sporna

Oblasti v Belgiji so proti paru ukrepale šele potem, ko so se na njih začeli obračati novinarji iz Nizozemske. Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo to, da belgijske oblasti para ne bodo preganjale zato, ker je ta prodal otroka, ampak ker se je biološka mati ob rojstvu otroka identificirala z drugim imenom in tako poneverila rojstni list Otroka J, poroča Radio Netherlands Worldwide. Paru tako grozi pet let zaporne kazni.

Nizozemskega para pa medtem v Belgiji ne bodo preganjali. Omenjena sta namreč pred tem že bila obsojena na osem mesecev pogojne kazni na Nizozemskem. Otrok J. trenutno živi s svojima krušnima staršema na Nizozemskem, njegova biološka starša pa si prizadevata, da bi otroka dobila nazaj.

O tem, pri katerih starših bo otrok na koncu živel, bo odločilo tamkajšnje sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.