Slovenija > Črna kronika
8417 ogledov

Bivši očita, da je prostitutka, njuna otroka odpeljal neznano kam

Ranis Smajlović D. M.
Ranisu Smajloviću iz Zagorja ob Savi sodijo zaradi odvzema mladoletne osebe. Sam zatrjuje, da je svoja otroka odpeljal, ker ju je hotel zaščititi, saj naj bi bila njuna mati Dijana Hisenaj-Dimevski neodgovorna.

Čez slaba dva tedna, 5. decembra, bodo pretekla tri leta, odkar je medicinska sestra Dijana Hisenaj, ki se bojda zdaj piše Dimevski, zadnjikrat objela svoja otroka. Njen nekdanji mož Ranis Smajlović ju je odpeljal neznano kam, domnevno v Bosno in Hercegovino, vendar zatrjuje, da je zanju dobro poskrbljeno.

Oče je le mašina za izdelavo otrok

Dijana in nekdanji borec v mešanih borilnih veščinah ter trener Smajlović sta se iz Zagorja ob Savi leta 2015 preselila v Švico, kjer sta po sinu dobila še hčerko. Po njenem rojstvu je menda padla v poporodno depresijo, njuna zunajzakonska zveza je razpadla. Leta 2019 so se vrnili v Slovenijo, a ona naj bi z otrokoma brez njegove privolitve kmalu odpotovala nazaj v Švico.

Igor Grošelj Borut Markošek | Avtor: D. M. Odvetnika Igor Grošelj (levo) in Borut Markošek D. M.
O tem je Smajlović obveščal tamkajšnji center za socialno delo, vendar ga, kot je dejal, niso poslušali, "ker je Švica feministična država, oče pa le mašina za izdelavo otrok".

K rejniški družini

Bivša partnerka je trdila drugače, češ da je bil do nje fizično in psihično nasilen, enkrat je celo pristala v bolnišnici in se dvakrat zatekla v varno hišo. Marca 2020 so jo namestili v rejniško družino skupaj z otrokoma, ki pa, tako Smajlović, nista bila srečna: "Hoteli so ju narediti mala Švicarčka. Ob stikih sta jokala, prepovedali so jima govoriti slovensko in bosansko. Vsakič sta prosila, če lahko ostaneta pri meni. Človeku ne preostane drugega, kot da ju reši iz tega brutalnega kraja."

Petega decembra istega leta ju tako ni pripeljal nazaj z dogovorjenega stika, ampak je z njima odšel v Zagorje ob Savi, tam pa se je za njima izgubila vsaka sled. Njuna mama je za koristne informacije, ki bi ji pomagale najti sina in hčerko, razpisala 15.000 evrov nagrade, a brez uspeha.

Janja Potisk, tožilka | Avtor: D. M. Tožilka Janja Potisk D. M.
Osem mesecev v priporu

Sodnica Klavdija Bercieri je maja lani na ljubljanskem okrožnem sodišču Smajloviću, ki je v priporu preždel osem mesecev, za nezakonit odvzem otrok izrekla enotno pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Oproščen pa je bil obtožb, da je uslužbenki CSD v Zagorju ob Savi v primeru izročitve otrok grozil s streljanjem, na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa napovedal teroristični napad.

V mesecu dni po pravnomočnosti sodbe bi moral Dijani v Švico tudi vrniti hčerko in sina, sicer bi šel za rešetke, vendar se višji sodniki s tem niso strinjali. Po njihovem je bil Smajloviću dokazan odvzem mladoletne osebe, vendar pa je prvostopenjsko sodišče ob izreku kazenske sankcije in pogoja – vrnitev otrok – nepopolno ugotovilo dejansko stanje glede aktualnih razmer pri Hisenajevi, zdaj Dimevski.

Javnost izključena

Kakšne natančno so razmere pri Dijani, pa včeraj nismo izvedeli. Okrajna državna tožilka Janja Potisk je zahtevala izključitev javnosti, čemur je sodnica Bercierijeva ugodila kljub nasprotovanju Smajlovićevih zagovornikov, odvetnikov Boruta Markoška in Igorja Grošlja, ki sta vztrajala, da se bo obravnava vrtela izključno okrog Hisenajeve, nikakor pa ne otrok.

Za prisotnost medijev se je odločno zavzel tudi sam Smajlović, ki je zaradi sodnega postopka, v katerem se mu, kot trdi, godi krivica, začel študirati pravo.

Za vsaj enega od njegovih očitkov bivši pa smo novinarji pred odhodom iz dvorane vendarle izvedeli. "Javnost je izključena zaradi varstva mladoletnih oseb in priče Dijane Hisenaj-Dimevski, saj obramba skuša dokazati, da se ukvarja s prostitucijo in zato ni primerna za vzgojo otrok," je obrazložila sodnica Bercierijeva.

Eden od medklicev zagovornikov pa je nakazoval, da naj bi za to, da se po novem piše Dimevski, prejela 20.000 evrov.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:53 24.november 2023.

    Glede na to, da je oče otroka odpeljal v drugo državo bi bilo zanimivo izvedeti ali je v tem postopku sodišče, predvsem zaradi dobrobiti otrok, sploh poizkušalo ugotoviti pri komu in v kakšnih razmerah živita!? Sicer ne vem kako točno ...prikaži več potekajo tovrstni postopki, predstavljam pa si, da bi sodišče moralo pristojni CSD zadolžiti, da se poveže s kolegi iz BiH, ter po uradni dolžnosti ugotovi dejanske razmere!? Zdi se, da se s tem kako sta otroka otroka, ki sta sicer predmet spora, nihče ne ubada!?

  • atamama 07:26 24.november 2023.

    In zakaj sodišče ne vpraša tiste, ki vedo vse, sosede, stare opravljivke...ali pa stranke?