Slovenija > Črna kronika
5336 ogledov

Na razglasitev sodbe prišla množica njegovih prijateljev

Vladko Korže Sodno dvorano so napolnili njegovi podporniki.
Upokojenec Vladko Korže je bil včeraj na celjskem okrožnem sodišču obsojen, ker je soseda Martina Pušnika prestrašil tako, da je iz žepa izvlekel preklopni nožič. Za tožilstvo je bil to nič manj kot poskus uboja.

Petinšestdesetletni Vladko Korže in dvanajst let mlajši Martin Pušnik s Frankolovega sta se prepirala že dolgo, vzrok pa je bila, kot se na podeželju rado zgodi, meja med parcelami.

Zaradi te sta se, kar je tudi nekakšna slovenska folklora, tožarila na sodišču, in to je leta 2018 razsodilo v Koržetovo korist. Pušnik pa naj bi se na odločitev hrama pravice kaj malo oziral, celo nalašč naj bi se s traktorjem vozil čez sosedova zemljišča.

Vladko Korže | Avtor: Vladko Korže včeraj na celjskem sodišču.
Podiral električne pastirje

Potem ko naj bi mu lansko poletje pri tem v dveh tednih petkrat uničil količke električnega pastirja, je Koržetu dokončno zavrela kri. Kot piše v obtožnici, je pred skoraj natanko letom dni, 30. avgusta, skušal Pušniku vzeti življenje s tem, ko je iz hlačnega žepa potegnil nož na preklop, ga odprl in usmeril vanj. Oškodovanec je njegovo namero pravočasno opazil, pobegnil čez drva in dejanje je ostalo pri poskusu.

"Soseda sem želel zgolj malo prestrašiti, da tega ne bi več počel. Dejansko je šlo za besedno obkladanje, drug drugemu se nisva približala na manj kot pet do šest metrov. Pipec pa sem imel v žepu, ker sem ga pobral pri štali, da bi z njim popravil poškodovano ograjo," se je zagovarjal Korže, ki so ga zaradi teže obtožbe strpali v pripor, a tega čez dobrega pol leta nadomestili s hišnim.

Pušnik je v preiskavi, na predobravnem naroku in glavni obravnavi podal različne izjave, tudi, da je Koržeta opazil šele, ko je ta izvlekel pipec, toda posnetki videonadzornih kamer na njegovi hiši so pokazali, da ga je lahko videl že, ko je zlezel s traktorja in se usmeril proti njemu.

Pištolo je imel legalno

Ker je bila zadeva priporna, je sojenje potekalo razmeroma hitro in se včeraj končalo. Koržetov zagovornik Edvard Ermenc je že od začetka vztrajal, da bi njegovemu klientu lahko sodili kvečjemu za grožnjo ali razžalitev, za kar je seveda zagrožena veliko blažja kazen, toda okrajna državna tožilka Katarina Šilec je ostala pri svojem – obtožnica za poskus uboja je po njenem prestala vse preskuse in je pravnomočna, ter zahtevala kazen pet let in dva meseca zapora. Je pa morda obtožba bila tako huda tudi zato, ker so pri preiskavi na Koržetovem domu našli pištolo. Toda kot nekdanji policist jo je posedoval povsem legalno.

Vladko Korže | Avtor: Sodno dvorano so napolnili njegovi podporniki.

Včeraj je sodnica Leonida Jager razglasila sodbo, a ne zaradi poskusa uboja, temveč grožnje, ki pa naj bi bila resna, saj da je Korže zapretil Pušniku, da ga bo "frdirbal", kar je še natančneje časovno opredelil, "pospravil do petka". Takrat je bil torek.

Zahteva 3.500 evrov odškodnine

Kakšna je kazen, Korže ni poslušal sam, v dvorani se je nagnetlo še približno dvajset njegovih prijateljev s Frankolovega, iz Laškega – trenutno živi v Lahomnem – in Velenja. Nenazadnje je obsojeni veteran vojne za Slovenijo družbeno in tudi drugače aktiven in priljubljen, med drugim je pevec v moškem zboru upokojenskega društva in planinski vodnik.

Kazen pa se je glasila leto dni pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let, plačati mora tudi sodne stroške. Če bi Korže kljub temu ponovil grožnjo, pa za rešetkami ne bi presedel enega leta, ampak, ob upoštevanju že prestanega pripora, vsega en teden. Kljub temu z izidom postopka ni zadovoljen, saj je vendarle obsojen, zato bo z odvetnikom Ermencem razmislil o pritožbi. Tožilstvo jo bo vložilo skoraj zagotovo.

Pušnik si bo moral premoženjskopravni zahtevek v višini 3.500 evrov, odškodnino torej, iztožiti v pravdnem postopku.

Komentarjev 10
  • dare326 18:54 29.avgust 2023.

    To se dogaja, ker nimamo več avtoritet, ki bi na licu mesta razsodile spor.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:26 27.avgust 2023.

    Oba sta bedaka, upam da ju zemlja kmalu prekrije !

  • kapibara 15:46 27.avgust 2023.

    Glavno da so nečaku sodnice poizkus umora.. spremenili v poizkus uboja.. pa fotr doktorskih voda, je mel tudi vpliv.. "odsedel" 5 let na forenzični psihiatrija... in ponovno poizkusil zastrupiti partnerico in lastnega otroka s krofi.. tam v mestu Celje..