Slovenija > Črna kronika
66 ogledov

Bo pijan moški plačal stroške reševalcem?

gorski re%C5%A1evalci Žurnal24 main
Konec minulega tedna je vinjen moški klical na pomoč, gorski reševalci so ga iskali vso noč, nato pa ugotovili, da popiva in se v resnici ni izgubil. In kakšno kazen bo dobil ta 54-letnik iz Škofje Loke? Morda le nekaj minimalnega glede na potegavščino, morda pa kazni sploh ne bo prejel.

"V GRS smo izstavili že kar nekaj računov, odkar sem jaz tukaj, ampak v večini primerov niti nismo uspeli. Tu so dolgotrajni postopki, tožbe, izgubljajo se živci. V tem primeru je recimo moški brezposeln. Če se pritoži, to potem traja leta in leta, na koncu pa mogoče še nič od tega ne bi imeli," po akciji gorskih reševalcev konec prejšnjega tedna med Malim Blegošem in Potoki v smeri Osojnika pove Roman Hartman, vodja gorskih reševalcev iz Škofje Loke.

Spomnimo, škofjeloški policisti in gorski reševalci so v noči na nedeljo iskali 54-letnika, ki naj bi se poškodoval nekje na območju Blegoša. V nedeljo okoli 13. ure se je sam javil policistom, in to močno vinjen. V pogovoru z njim so policisti ugotovili, da je pod vplivom alkohola in da se giblje po celotnem območju Železnikov.

Takih "junakov" ni malo

Nas pa je ob tem zanimalo, ali bo moški za to neodgovorno dejanje sploh odgovarjal. Kaže, da se utegne za to, da je na noge spravil gorske reševalce, ki brez plačila pomagajo vsakomur, in to kadarkoli, izvleči celo brez najmanjše sankcije. "V četrtek ima naše društvo sestanek in tam bomo naredili analizo akcije ter se odločili, ali bomo prek GRS dali na ministrstvo za obrambo zahtevek, naj se izstavi račun," nam je dejal Hartman, predsednik Društva gorske reševalne službe Škofja Loka, in priznal, da imajo podobnih izkušenj kar nekaj.

"Mi smo veseli, da lahko nekoga rešimo"

Največkrat imajo tamkajšnji reševalci delo v času takšnih in drugačnih akcij oziroma prireditev v gostinskih objektih na Blegošu, Ratitovcu in drugje. "Ljudje se pač napijejo, potem jih moramo pa dol spraviti," iskreno pove Hartman in doda: "Ampak mi tega nikoli nismo zaračunavali. Mi smo veseli, da lahko nekoga rešimo, mu pomagamo ter ga živega in zdravega predamo svojcem."

Vodstvo GRS vseeno utegne sprejeti sklep, ki bi dal vedeti, da je moški s takšno neslano šalo preprosto prestopil vse meje dopustnega. "Danes se o tem še nismo pogovarjali, mislim pa, da bo moški prejel račun. Za alkohol se navadno izreče kazen. To pomeni, da se zaračunajo stroški prevoza (kilometrina) reševalcev in dnevnice; če se osebo išče s helikopterjem, pa tudi ura helikopterja," nam je povedal Dušan Polajnar iz Gorske reševalne zveze (GRS). Račun posamezniku sicer izstavi Uprava za zaščito in reševanje.

Komentarjev 6
  • samo.jst 09:40 09.avgust 2011.

    Če lahko iz nekje stisne za alkohol, bo tudi za poravnati stroške, ki jih je naredil s svojim "štosem"!

  • Vinuum Kolegij 09:38 09.avgust 2011.

    Obesite njegove podatke in fotografijo na stran PZS in GRS. Da bodo tisti, ki pomoč financirajo in tisti, ki posredovanje res potrebujejo videli, kdo jim odžira sredstva! Paglavec...

  • Vinuum Kolegij 09:38 09.avgust 2011.

    Obesite njegove podatke in fotografijo na stran PZS in GRS. Da bodo tisti, ki pomoč financirajo in tisti, ki posredovanje res potrebujejo videli, kdo jim odžira sredstva! Paglavec...