Slovenija > Črna kronika
16333 ogledov

Bolna ravnateljica plačala zdravilcu Janeza Drnovška 22.000 evrov in umrla

Profimedia
Hrvaški zdravitelj Franjo Keleminović se je pred leti hvalil, da je zdravil vatikanske kardinale in predsednike držav ter vlad, tudi Silvia Berlusconija, Fidela Castra, Borisa Jelcina in našega dr. Janeza Drnovška. Toda kasneje so ga v Sloveniji, kjer je bil dejaven več kot deset let, obtožili oderuštva in mazaštva. Včeraj so ga obravnavali na višjem sodišču v Kopru.

Doktor Oskar, kot si je 66-letni Franjo Keleminović sam nadel vzdevek, ni samo zdravnik, ampak po svojih besedah tudi farmacevt in farmakolog, ki je med drugim pomagal zelo znanim ljudem, denimo cerkvenim veljakom v Vatikanu, predsednikoma Kube in Ruske federacije, premieru Italije in  dr. Janezu Drnovšku. Pa v resnici menda nima niti medicinske izobrazbe, ki naj bi jo po svojih trditvah pridobil v Odesi v Ukrajini. Sodišču v Novi Gorici je sicer predložil diplomo tamkajšnje univerze, a so ugotovili, da je lažna, saj ga v evidenci nekdanjih študentov niso našli. Kljub njegovim ugovorom, da te do leta 2000 niso vodili računalniško in je bil njegov dokument uničen v enem poprejšnjih ukrajinsko-ruskih spopadov, so ga zaradi ponarejanja listin obsodili na tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo leto in pol. Sledili pa sta še veliko težji obtožbi.

S čajčki nad raka

Ravnateljica osnovne šole z območja Ajdovščine je pred desetimi leti zbolela za rakom na želodcu. Zdravniki so jo napotili na kemoterapijo, a dali vedeti, da bolezen hitro napreduje. S tem se ni mogla sprijazniti, zavrnila je kemoterapijo in se obrnila na Keleminovića, ki ji je predpisal strog post, klistirje in zeliščne pripravke ter za vse predložil masten račun za 21.900 evrov. Njegovi zvarki naj bi pač vsebovali sila redko snov, ki uničuje rakave celice.

Franjo Keleminović | Avtor: Leo Caharija/ Primorske novice Franjo Keleminović Leo Caharija/ Primorske novice
Dvainpetdesetletna Primorka je komaj zbrala denar, celo na banki so ji odobrili posojilo, čeprav so vedeli, da je na smrt bolna, ozdravela pa ni. Umrla je septembra 2013 zaradi pljučne embolije. Doktor Oskar, obtožen oderuštva in mazaštva, se je na okrožnem sodišču v Novi Gorici branil, češ da ga je bolnica prosila le za nasvete o zdravi prehrani in higieni, ne pa za zdravljenje, s katerim da se niti ne ukvarja, poleg tega je bil njen rak že v četrtem stadiju. Skratka, njegovi napotki, da niso pripomogli k njeni smrti.

Mazaštva so ga lani oprostili, zaradi oderuštva pa obsodili na leto dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, 78.871 evrov denarne kazni, svojcem pokojne bi moral tudi vrniti 22 tisočakov.

Predlagajo zapor

Včeraj je koprsko višje sodišče obravnavalo pritožbo tožilke Damijane Bandelj, ki je v dvorani sicer opravičeno ni bilo, tako kot tudi ne Keleminovića, tega je zastopala odvetnica Varja Holec.

Po mnenju tožilstva je pokojna po prvem srečanju s Keleminovićem sklenila, da sistemskega zdravljenja s kemoterapijo in operacijo ne bo sprejela, čeprav jo je k temu nagovarjal zdravnik, in se 8. avgusta 2013 odločila za sledenje zgolj navodilom doktorja Oskarja in uživanje njegovih pripravkov. Zato zahtevajo obsodilno sodbo za mazaštvo, pogojna kazen za oderuštvo pa je po njihovem prenizka, primerna bi bila eno leto zapora.

Holčeva je, nasprotno, predlagala oprostitev oziroma razveljavitev obsodbe za oderuštvo in novo sojenje na prvi stopnji pred drugim senatom: "Pritožba bazira predvsem na pravici do uporabe jezika. Moja stranka ne zna slovensko, ni razumela pravnih poukov in ne vsebine zahteve za preiskavo." Po njenih besedah Keleminović v Zagreb, kjer živi, niti ni prejel pritožbe tožilstva oziroma njenega prevoda, čemur je sodnik poročevalec oporekal, češ da mu je bila prek ministrstva za pravosodje vročena 6. decembra lani, kar potrjuje tudi povratnica, vložena v sodni spis. In naprej: tožilstvo pravi, da je bil doktor Oskar že v prvih fazah preiskave seznanjen, da lahko dobi tolmača, pa ga je sam zavrnil, ker da razume slovensko.

Višje sodišče bo razsodbo tožilstvu in obdolženemu poslalo po pošti.

Komentarjev 25
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:43 19.maj 2023.

    Take prevarante, ki so jim ostareli in onemogli tarča bi morali zapreti doživljenjsko in naj bi se hitro zaključilo s tako nemoralnim početjem.

  • Avatar Leon
    Leon 15:56 19.maj 2023.

    Pa v resnici menda nima niti medicinske izobrazbe, ki naj bi jo po svojih trditvah pridobil v Odesi v Ukrajini. To je pravi strokovnjak za slovenskega pacienta .

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 14:52 19.maj 2023.

    Ta bi bil idealen zdravilec za zdravljenje slovenskega pacienta, hehehe.