Slovenija > Črna kronika
2818 ogledov

Bolnik jim je umrl pred 13 leti, sojenje zdravnikom pa ...

Splošna bolnišnica Celje Facebook
Sodni mlini v Sloveniji počasi meljejo, a zdi se, da še počasneje, kadar na zatožno klop sedejo bogovi v belem, kakor jim bolniki radi rečemo. Včeraj je odpadel še en narok, tokrat za drugoobtoženega zaradi smrti bolnika leta 2010, Zlatana Tkalca iz celjske bolnišnice.

Pred trinajstimi leti so 35-letnega Velenjčana Dejana Mrkonjića sprejeli v splošno bolnišnico Celje zaradi zapore črevesja. Operiral ga je splošni kirurg dr. Branko Breznikar, po premestitvi na oddelek splošne in abdominalne kirurgije pa sta zanj kot sobna zdravnika skrbela dr. Zlatan Tkalec in dr. Jana Pečovnik.

Smrt zaradi sepse

Po posegu je prišlo do nenadnih zapletov, internistično posredovanje je Mrkonjićevo stanje še poslabšalo in zaradi sepse je umrl. Notranji strokovni nadzor, ki so ga uvedli v bolnišnici, je pokazal določene nepravilnosti pri zdravljenju, zato je tožilstvo leta  2013, torej pred okroglim desetletjem, vložilo obtožnico zoper Breznikarja, Tkalca in Pečovnikovo zaradi malomarnega zdravljenja, ki je vodilo v smrt bolnika. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Štiri leta kasneje, 2017., je bila Pečovnikova na predobravnavnem naroku pred takratno sodnico Ingrid Lešnik kratka in jasna: "Nisem kriva." Njen zagovornik Peter Žnidaršič iz odvetniške družbe Čeferin je takrat med drugim predlagal izločitev izvedenskih mnenj, tudi Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Univerze v Ljubljani. "Bistvo je, da je dr. Alojz Pleskovič, ki je izdelal vsa mnenja, sodeloval tudi že pri strokovnem nadzoru v bolnišnici v isti zadevi, k čemur ga je pozval strokovni direktor bolnišnice. To pa vzbuja dvom o njegovi objektivnosti in nepristranskosti," je po poročanju Dnevnika izjavil pred šestimi leti. 

Breznikar in Tkalec sta na sodišče poslala pisni ugovor, kar prav tako pomeni, da obtožbe ne priznavata.

Bo sodil senat ali sodnica posameznica?

In zdaj, leta 2023, sojenja še vedno ni na obzorju, saj ni znano niti, ali bo zdravnikom sodil senat ali sodnica posameznica. To bi moralo postati jasno včeraj, a smo v dvorani celjskega okrožnega sodišča sedeli samo sodnica Maja Marin Šporin, tožilka Gabrijela Omerzu Geršak in trije novinarji. Vabljenega Zlatana Tkalca ni bilo in se za odsotnost ni niti opravičil, prav tako ne njegove zagovornice, odvetnice Alenke Pečnik, ki je vsaj sporočila, da je na bolniški.

Vsaj eden od njiju bi moral priti, da bi se izjasnila glede senata. Gre namreč za proceduralni postopek: ker sta Breznikar in Tkalec, kot rečeno, poslala ugovor, bi  moral soditi senat, če bi se strinjali vsi trije obtoženi, pa lahko tudi sodnica posameznica. Naslednji narok je tako razpisan za 6. julija, kdaj se bo sojenje res začelo, pa lahko samo ugibamo.

Komentarjev 9
  • Ender3 17:22 26.maj 2023.

    Nasprotujem temu, da se imena zdravnikov objavijo in perejo v medijih. Dejstvo je, da jim bo težko po vseh letih naprtiti odgovornost. Lahko, da je šlo za strokovne napake, ker se dnevno dogajajo. Težko pa jim bo naprtiti, da so ...prikaži več bile napake narejene namerno, zavestno in iz malomarnosti. Sicer pa, čez zdravnika ni sodnika. Tako pač je in bo. Zgodba je, žalostna in tragična se pa, vseskozi dogajajo le, da javnost o tem ni informirana..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:04 26.maj 2023.

    Ne reče se zastonj, da so zdravniki bogovi v belem. Kar se sodstva tiče bi bilo pa bolje če ga ne bi imeli. Naj začne soditi ljudstvo!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:53 26.maj 2023.

    Slovensko sodstvo je pokazatelj neučinkovitosti . Pravkar sem bral da je nekdo za ukradenih 7 konzerv tunine dobil 7 mesecev zapora. Kurji tat v zapor. Velike barabe pa na prostosti.