Slovenija > Črna kronika
24473 ogledov

Brez slabe vesti zamolčali pomembna dejstva in prinesli ljudi okrog

sadra
1/3
PU Celje
Policija je zaključila preiskavo primera znanega kot "sadra na koroških poljih".

Koroški kmetje so v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin oz. pH nevtralizacijo, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre. Sadro jim je po ceni 2,5 EUR za tono ponujal lokalni podjetnik. Ob tem pa je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami. Cena apnenčeve moke oz. njej podobnih izdelkov namenjenih pH nevtralizaciji, je v tistem času na trgu pri nas znašala 15 evrov za tono.

Policija je v predkazenskem postopku ugotovila, da je omenjena sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov. Kot taka predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma). 

"Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo," so pojasnili policisti. 

Brez slabe vesti prodajali onesnaženo sadro

"Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez 'slabe vesti' onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo," so dodali policisti.

Policija je podala kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja po 332 čl. KZ-1, zoper pet fizičnih in dve pravni osebi. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 38
  • natasa86 21:08 03.avgust 2023.

    Saj so kmetje tudi vedeli samo sprenevedanje je pač sedaj ze nekaj let v modi imamo pa itak plemensko pravo tako da brez skrbi karavana gre dalje

  • Kmodri 15:24 03.avgust 2023.

    Upam, da so nategune kazensko ovadili in da policija in DT ne zamolčijo!

  • AnGus 15:23 03.avgust 2023.

    Da bi se pa kmetje vprašali, zakaj je tako 'ugodno', to pa ne... če je preveč dobro, da bi lahko bilo resnično, potem tudi je!