Slovenija > Črna kronika
187 ogledov

Brežiški policist po napadu z nožem umrl

Policijski trak.
1/2
Nik Rovan
Moški z nožem napadel 30-letnega brežiškega policista, ki je po napadu umrl. Osumljenec je 22-letni nemški državljan, ki si je nato sodil sam.

V kraju Žejno, občina Brežice, naj bi 22-letni nemški državljan z nožem zabodel 30-letnega policista, ki je za posledicami napada v bolnišnici umrl. Neznanec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je v izjavi za javnost povedal, da je bila po do zdaj zbranih podatkih policija nekaj po 11. uri obveščena, da mlajši moški tava po naselju in v angleščini išče delo. Prva patrulja ga ni opazila, domačini pa so policiste okoli 45 minut kasneje poklicali še enkrat.

Policista, ki sta se odzvala klicu, sta osumljenca našla pol ležečega ob makadamski cesti, ko je 30-letni policist pristopil do njega in ga ogovoril, pa je 22-letni nemški državljan zamahnil z nožem proti njemu. "Drugi policist mu je nudil pomoč in počakal z njim do prihoda reševalcev. Nekaj pred drugo uro je policist v bolnišnici izgubil življenje." Državljan Nemčije, domnevni storilec, je pobegnil sto metrov stran in se zabodel v prsni koš.

"Ne glede na vse bi policist težko drugače reagiral," je navedel Ogulin, ki je izpostavil, da je obravnava potekala glede na do tedaj znane podatke, da gre pač za mlajšo osebo, ki išče delo.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je svojcem in policistom izrekla sožalje in navedla, da so policistom nudili tudi strokovno pomoč. Ob tem je še poudarila, da jih predvsem skrbi, ker so napadi na policiste vse bolj kruti in maščevalni. V zadnjih letih pa se zgodi kar okoli 200 napadov na policiste letno.

Ministrica: Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista

Na tragični dogodek se je odzvala tudi že ministrica za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, ki je dejala, da "nas je vest, da je v okolici Brežic med opravljanjem svojega dela policist izgubil življenje, pretresla". Ministrica za notranje zadeve družini, svojcem in sodelavcem pokojnega policista izreka iskreno sožalje.

"Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policistke in policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni," je še navedla ministrica in dodala, da bo ministrstvo še naprej vlagalo maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.

"Bojim se, da bo samo še huje"

S Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da so bili žal ponovno seznanjeni, da je pri opravljanju policijskega dela 30-letni brežiški policist izgubil življenje in dodali, da so na žalost takšnih tragičnih novic deležni prepogosto. Le te pa da dokazujejo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom.

"Današnji dogodek, ko je neznanec z nožem do smrti zabodel policista, je zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika," je v izjavi po dogodku za STA dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje."

Sindikat policstov Slovenije (SPS) pa je v izjavi za javnost zapisal, da je "vsak brutalni napad na policista je zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja, ta tragičen dogodek je tako ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev".

Slovenska policija se je ob tragičnem dogodku odzvala na Twitterju, kjer so sporočili, da slovenska policija je ponovno zavita v črnino. "Na območju Brežic je bilo policistu danes nasilno odvzeto življenje. Ob tragični izgubi našega sodelavca se vsem zahvaljujemo za podporo in izrečena sožalja!"

Komentarjev 51
  • Zmago 15:12 30.junij 2016.

    Iskane besede za strica googela : "world defeated the wrong enemy"

  • ŠkratNaBejtanovi 14:51 30.junij 2016.

    A se je ta tem portalu že res vsem komentatorjem zasukalo. Dejte mal zadihat pa na svež zrak it. Drugače se je pa že včiraj vedlo da je bil morilec odvisnik s psihičnimit težavami - po vsej vrjetnosti šizofrenijo.

  • viki 13:15 30.junij 2016.

    ha,ha,ha zmago.\s\sja naj se un ne napreza z zganci,pa zmeda na podstresju ha,ha,ha\s\ssi me res nasmejal